În acest oraș din România ar putea fi interzisă hrănirea păsărilor și animalelor în public. Se pregătesc amenzi
- Nicolae Comănescu
- 18 aprilie 2021, 15:20
Dacă va fi adoptată, legea inițiată de cei de la USR-PLUS i-ar putea afecta la buzunar pe timișorenii care hrănesc păsările și animalele în public.
Un proiect de lege inițiat de consilierii de la USR-PLUS, din Timișoara, prevede amenzi pentru cetățenii care hrănesc păsări, câini sau pisici în spațiul public sau privat al orașului. Sancțiunile ar urma să ajungă până la suma de 200 de lei, conform acestui proiect. Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi dintre consilierii care s-au gândit la acest proiect, au vorbit despre cum le-a încolțit această idee.
Cum explică inițiatorii proiectului de lege această inițiativă de amendare a persoanelor care hrănesc animale în spațiul public
Dorim să găsim un echilibru pentru ca toţi cetăţenii să se simtă confortabil în oraş. Una este să hrăneşti ocazional un animal pe stradă, inclusiv porumbei, şi altceva este să goleşti sacul cu pâine pe stradă. Când mergi să hrăneşti sistematic cinci animale pe un teren, pe o stradă, acesta este un abuz care poate crea probleme cetăţenilor, există mizerie şi agresivitate (n.r. - din partea animalelor). Nimeni nu va amenda un copilaş care va hrăni cu o mână de grăunţe porumbei, dar altceva este să mergi cu sacul”, a spus Răzvan Stana, care este și medic veterinar.
Consilierul a mai explicat că astfel de sancțiuni există și în marile orașe ale Europei: Budapesta, Paris, Veneţia, Londra, Viena sau Helsinki,. Și au ca scop protejarea monumentelor de patrimoniu UNESCO, ce sunt grav afectate de excrementele foarte acide ale porumbeilor.
„Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor”
„Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor. Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci. Ei oricum nu vor muri de foame. Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023”, a declarat și Rodica Militaru.