Dezvăluiri în exclusivitate pe EVZ PLAY. Tragedia de la Victor Babeș putea fi evitată: „O situație identică s-a petrecut la Timișoara acum șase luni”

Dezvăluiri în exclusivitate pe EVZ PLAY. Tragedia de la Victor Babeș putea fi evitată: „O situație identică s-a petrecut la Timișoara acum șase luni”

Tragedia de la Victor Babeș putea fi evitată, dacă autoritățile ar fi luat măsuri după un caz similar care s-a petrecut la Timișoara, în urmă cu șase luni. Dezvăluiri în exclusivitate făcute de jurnaliștii Dan Andronic, Mirel Curea și Robert Turcescu în emisiunea „Contrapunct EVZ” de pe EVZ PLAY.

Tragedia de la „Victor Babeș”, de luni seara, unde au murit trei pacienți, putea fi evitată. Dezvăluirile au fost făcute de jurnaliștii Evenimentul Zilei, Dan Andronic, Robert Turcescu și Mirel Curea, într-o emisiune „Contrapunct Evz”.

Tragedia de la Institutul Victor Babeș nu este singulară. O situație similară s-a petrecut, în urmă cu câteva luni, în noiembrie anul trecut, la Spitalul Municipal din Timișoara. Un TIR de la Terapie Intensivă s-a defectat, iar opt pacienți aflați în stare gravă au fost tranferați de urgență. Autoritățile cunoșteau situația însă nu au luat nici o măsură.

Potrivit celor prezentate, o situația similară s-a petrecut în urmă cu șase luni, în noiembrie, la Spitalul Municipal din Timișoara. Iar acest lucru era cunoscut de Raed Arafat, șeful DSU, care nu a luat măsurile necesare pentru a remedia situația.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situația se cunoștea dat fiind că un caz similar s-a petrecut și la Timișoara. Norocul pacienților de la Timișoara a fost că erau într-o stare mai bună decât cei din București, iar în al doilea rând au avut locuri libere unde să-i tranfere. Avem o situație la indigo. Dacă era un om cinstit, Raed Arafat trebuia să spună că a mai fost o situație similar la Timișoara, iar nu să spună că a fost un accident”, a explicat Robert Turcescu.

Robert Turcescu a prezentat un comunicat al DSU, emis imediat după incidentul de la Timișoara, în care era descrise aceleași probleme tehnice precum cele de la Victor Babeș.

„În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze”, se arată în documentul prezentat de Robert Turcescu.

Problemele tehnice de la Timișoara trebuiau aduse la cunoștința tuturor spitalelor

Pe de altă parte, Mirel Curea, redactor-șef adjunct al Evenimentul Zilei a precizat că incidentul tehnic de la Timișoara ar fi trebuit raportat, la Ministerul Sănătății sau la IGSU. La rândul lor, aceste instituții ar fi trebuit să informeze departamentele tehnice ale spitalelor pentru a fi pregătite.

„Toate spitalele au compartiment tehnic. Incidentul a fost raportat la Ministerul Sănătății, la direcția tehnoică, care ar fi treibuit să anunțe toate unitățile de acest tip? Sau a fost anunțat la direcția tehnică a IGSU, care are așa ceva?”, s-a întrebat retoric Mirel Curea.

El a mai arătat că situația responsabili pentru această situație sunt cei care conduc sistemul de sănătate, pe care i-a comparat cu niște șefi de stat major de pe front.

„Pot să înțeleg de ce folosesc aceste chestii în continuare. Suntem pe front. Este stare de război. Dacă o să găsească o asistentă sau pe un doctor care a confundat întrerupătorul de apă caldă cu cel de la oxigen, și dacă o să spună că a făcut, de la începutul anului, vreo 250 de gărzi ori e în prag de infarct, ori că a luat din greșeală sau voit, o doză de barbiturice, ăla este vinovat? Poate fi învinovățit în plenitudinea categoriei juridice? (…)Problema este că trebuie să ai niște șefi de stat major niște fiare, deștepți, întregi la cap, cu decizie Noi avem niște găozari”. a comentat Mirel Curea.

Tragedia de la Victor Babeș. Managerul spitalului a atenționat Ministerul Sănătății încă de acum două săptămâni că sunt probleme cu oxigenul

Spitalele modulare sunt nefolosite

O altă problemă, a mai arătat Robert Turcescu, s-a petrecut și în luna februarie, la spitalul Marius Nasta, când un astfel de TIR a luat foc. Cu toate acestea, în ciuda faptului că au fost incidente repetate, deoarece astfel de TIR-uri de terapie intensivă nu pot funcționa pe o perioadă lungă ci doar în situații de urgență.

La rândul său, Dan Andronic a arătat că în mod normal, Raed Arafat ar fi trebuit să solicite verificarea situației și să ia măsuri pentru dezafectarea acestor TIR-uri. El a precizat că există soluții pentru internarea pacienților COVID în spitalele modulare care stau închise, deși s-au investit sume de ordinul a 14 – 15 milioane de euro.

„Raed Arafat ar fi trebuit să anunțe un control și să ia măsuri pentru dezafectarea acestor TIR-uri pentru că au o problemă. Ceea ce vedem zilele acestea este un experiment tragic pe spatele oamenilor. Ce fac ăștia sunt experimente. Sunt experimente din care nu învață nimic și nu trag nici o concluzie. Nu poți să ai în urmă cu șase luni un incident similar și să nu te întrebi dacă nu cumva acesta nu se poate repeta”, a precizat Dan Andronic.

Cunoscutul jurnalist a comparat situația de luni, de la Victor Babeș, cu tragedia de la Colectiv. În opinia sa, aceasta este un Colectiv de dimensiuni mai mici care putea fi evitat.

„După incidentul de la Timișoara trebuiau să ia măsuri și să închidă aceste TIR-uri. Între cele două incidente au trecut șase luni, iar aici nu se poate vorbi despre o calamitate. Calamitatea este Raed Arafat”, a precizat Dan Andronic.

Altă tragedie! Trei persoane au murit la spitalul Victor Babeș. Oxigenul din TIR-ul ATI s-a oprit

Comunicatul DSU din 18 noiembrie 2018

„În cursul acestei dimineți, personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema și anume, să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât și întregul spital.

Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească.

Coordonatorul medical care asigură buna funcționare a tuturor unităților ATI mobile a comunicat departamentului tehnic al spitalului, la momentul instalării unității, că fără o ieșire separată, independentă de cea care alimentează spitalul, și care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situație ca cea apărută noaptea trecută nu ar putea fi soluționată.

În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze.

Dată fiind această situație, personalul medical care activează în cadrul unității mobile de terapie intensivă a fost nevoit în a muta, în deplină siguranță pacienții, în alte unități sanitare, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienților infectați cu noul Coronavirus".

Citește și: 

Incredibil! Responsabilul pentru ventilatoare a refuzat să salveze victimele de la Victor Babeș

Cine este proprietarul firmei ce se ocupă de ventilatoarele care au provocat tragedia de la Spitalul Victor Babeș