Evenimentul Zilei > Social > Tragedia de la Victor Babeș. Managerul spitalului a atenționat Ministerul Sănătății încă de acum două săptămâni că sunt probleme cu oxigenul
Tragedia de la Victor Babeș. Managerul spitalului a atenționat Ministerul Sănătății  încă de acum două săptămâni că sunt probleme cu oxigenul

Tragedia de la Victor Babeș. Managerul spitalului a atenționat Ministerul Sănătății încă de acum două săptămâni că sunt probleme cu oxigenul

Managerul de la Spitalul Victor Babeș s-a adresat către Ministerul Sănătății încă de acum două săptămâni cu referire la firma care furniza oxigen spitalului. La întâlnirea online cu managerii de spitale, la care au participat și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și secretarul de stat Andreea Moldovan, și șeful DSU, Raed Arafat, managerul Simine Florescu a semnalat că are probleme cu firma care oferă oxigenul.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi ținut la secret  tragedia de la Spitalul Victor Babeş timp de câteva ore, până ce informaţia a fost prezentată în presă.

Tragedia a avut loc la orele 17:00, iar Emanuel Ungureanu susține că s-a întâmplat la orele 15:00

Potrivit unor surse, tragedia s-a produs în jurul orei 17.00, în timp ce deputatul Emanuel Ungureanu a explicat că, de fapt, totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 15.00.

Deosebit de grav este faptul că informaţiile cu privire la tragedia de la Spitalul Victor Babeş au început să apară în jurul orei 20.00, atunci când au şi fost prezentate de presă.

Așadar, este posibil ca timp de câteva ore, decesul celor trei pacienţi lăsaţi fără oxigen în unitatea mobilă de Terapie Intensivă din curtea spitalului a fost ţinut secret.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost personal la Spitalul Victor Babeş. În momentul în care informaţiile au fost făcute publice în presă, respectiv în jurul orei 20.00, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis imediat comunicate de presă pregătite din timp pentru a prezenta ce s-a întâmplat la Victor Babeş.

Conducerea Spitalului Victor Babeș a informat direct DSU

Este cunoscut faptul că conducerea spitalului nu a sunat la numărul de urgenţă 112 atunci când defecţiunea s-a produs, ci a informat direct Departamentul pentru Situaţii de  Urgenţă.

„Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

Ventilatoare rămase în avarie

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalare și operaționalizare sub coordonarea DSU

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, se arată în comunicatul DSU.