Kim spune că n-are COVID, dar vrea să fure secrete despre vaccin
- Adrian Pătrușcă
- 28 noiembrie 2020, 15:22
La un an de la apariția COVID-19 și la luni bune după ce virusul a circulat prin toată lumea, există încă țări netatinse de pandemie?
Oficial, da. În afara câtorva insulițe din Pacific, Turkmenistanul și Coreea de Nord afirmă și ele că au fost ocolite de boală. Însă afirmațiile par să fie contrazise de realitate.
Pe 14 octombrie, președintele Gurbanguli Berdimuhamedov anunța cu mândrie că țara sa, Turkmenistanul, nu a înregistrat nici un caz de coronavirus, în cadrul unui discurs rostit la inaugurarea unui spital ultramodern dedicat maladiilor infecțioase și apt să servească la tratarea bolilor căilor respiratorii și a „bolilor transmise prin picături aflate în suspensie în aer”.
Cu trei zile înainte, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, se felicita și el pentru faptul că nu ar exista nici măcar un singur caz de coronavirus în țara sa, cu ocazia unei parade militare uriașe organizate cu ocazia celei de-a 75-a aniversări de la înființarea Partidului Muncitorilor.
Însă, potrivit informațiilor Reuters, preluate de CNN, agenți din umbră aflați în solda Phenianului se interesează îndeaproape de coronavirus și mai ales de viitoarele vaccinuri.
Astfel, hackeri nord-coreeni sunt suspectați că au încercat să declanșeze un atac împotriva laboratorului britanic AstraZeneca, care a pus la punct unul dintre vaccinurile cele mai promițătoare împotriva COVID-19.
„Vrei o slujbă?”
Potrivit informațiilor Reuters, pirații s-au prezentat drept recrutori pentru site-ul LinkedIn și aplicația WhatsApp pentru a aborda angajați ai laboratorului (dintre care unii lucrează la viitorul vaccin), făcându-le oferte de slujbe.
Pretinșii recrutori au disimulat în oferte un virus capabil să le dea acces la calculatorul victimelor.
Potrivit agenției Reuters, această stratagemă nu a funcționat la nici unul dintre angajații AstraZeneca.
Contactată de CNN, misiunea nord-coreeană la Națiunile Unite a afirmat că este vorba despre o știre falsă de la cap la coadă.
La rândul său, avocatul sud-coreean Ha Tae Keung a afirmat că Coreea de Nord a lansat mai multe campanii de ciberatacuri împotriva laboratoarelor farmaceutice care lucrează la vaccinuri împotriva coronavirusului, fără a preciza care sunt acestea.