Efectele secundare ale vaccinurilor: „Nu va fi o plimbare prin parc”

Efectele secundare ale vaccinurilor: „Nu va fi o plimbare prin parc”

Medicii americani cer Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) să avertizeze pacienții înainte de administrarea noilor vaccinuri anti-COVID despre potențialele efecte secundare.

Membrii Advisory Committee on Imunization Practices (Comiterul Consultativ privind Practicile de Imunizare - ACIP) au făcut această recomandare reprezentanților CDC cu prilejul unei recente reuniuni virtuale.

Dat fiind că vaccinurile produse de Pfizer și Moderna cer administrarea a două doze la intervale diferite de timp, membrii ACIP și-au exprimat îngrijorarea că pacienții ar putea să nu mai revină pentru cea de-a doua doză, din cauza eventualelor efecte secundare neplăcute de după prima doză.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu se vor simți minunat”

Potrivit unei relatări a CNBC, dr. Sandra Fryhofer de la Asociația Americană a Medicilor a subliniat:

„Trebuie cu adevărat să îi facem pe pacienți conștienți că (vaccinarea) nu va fi o simplă plimbare prin parc. Vor simți că au făcut un vaccin. Probabil că nu se vor simți minunat. Însă trebuie să revină pentru a doua doză.”

Atât Pfizer cât și Moderna au recunoscut că vaccinurile lor pot provoca efecte secundare „similare celor asociate cu un COVID-19 ușor”. Totuși, rezultate de la unele dintre testări au inclus și complicații „severe”, cu dureri de cap, febră, dureri ale corpului și simptome asemănătoare cu o „mahmureală grea”.

Relatarea CNBC citează o femeie în jurul a 50 de ani din Carolina de Nord care a suferit „o migrenă gravă care a lăsat-o epuizată timp de o zi și incapabilă să se concentreze”.

„A doua doză vă va doborî”

Ea a declarat: „Prima doză nu este gravă. Dar a doua doză vă va doborî timp de o zi întreagă, cu siguranță… Va trebui să vă luați o zi liberă după a doua doză.”

Avertismentul medicilor către CDC vine în timp ce guvernul Statelor Unite a anunțat că va „inocula (vaccinul) la 300 de milioane de americani până în primăvara lui 2021”.

În paralel, în vreme ce unii medici recomandă o abordare diferită a epidemiei, se înmulțesc și reacțiile de reticență față de vaccin din partea unor somități ale lumii științifice.

Cea mai recentă dintre ele îi aparține lui Mike Yeoden, fost vicepreședinte la compania Pfizer și șef al echipei științifice pentru alergii și boli respiratorii.

„Nu este nevoie de vaccinuri”

Acesta a estimat că între 65 și 72% din populație a dobândit până acum imunitatea la COVID-19, un procent care permite atingerea imunității de grup.

Yeadon afirmă:

„Nu este absolut deloc nevoie de vaccinuri pentru a stinge această pandemie. Nu am auzit niciodată o asemenea absurditate spusă despre vaccinuri. Nu vaccinezi oameni care nu sunt supuși riscurilor din partea unei boli. De asemenea, nu plănuiești să vaccinezi milioane de oameni în bună stare de sănătate cu un vaccin care nu a fost testat în mod extins pe subiecți umani… (asemenea) propuneri nu îmi miros bine și mă voi opune… Viguros.”

Alți medici au avut un mare succes administrând un tratament precoce cu hidroxiclorochină și alte măsuri. Dr. Brian Tyson, de la El Centro din California, a afirmat că a tratat „peste 1.900 de pacienți (COVID-19) pozitivi” în această manieră și nu a „avut nici o spitalizare și nici un deces. Zero morți!”

El a conchis: „La început, ne-a fost teamă”, însă, „acum nu ne mai este teamă”, grație tratamentului precoce care este disponibil.

„Ne putem întoarce la școală. Ne putem întoarce la muncă…Și putem redeveni americani. Nu avem nevoie să lăsăm ca frica să ne fure libertatea.”