Bombă! Eroare de fabricație la vaccinul anti-COVID. „Încrederea a fost erodată”

Bombă! Eroare de fabricație la vaccinul anti-COVID. „Încrederea a fost erodată”

După ce la începutul acestei săptămâni AstraZeneca și Universitatea Oxford au spus că vaccinul Covid-19 este „extrem de eficient”, acum cercetătorii au recunoscut o eroare de fabricație care a ridicat semne de întrebare.

Unii experți în sănătate consideră că încrederea în vaccin a fost erodată.

Potrivit Euronews, vaccinul COVID-19 s-a dovedit a fi eficient în medie de 70%, potrivit rezultatele studiilor la scară largă anunțate luni . Vaccinul părea să fie eficient în proporție de 62% la cei care au primit două doze complete, dar a crescut la 90% la cei care au primit o jumătate de doză.

AstraZeneca a recunoscut că administrarea unei jumătăti a unei dozei a fost inițial o „greșeală”, după dezvăluirile făcute de Reuters. Planul era ca pacienții din studiul britanic să primească două doze complete de vaccin la o lună distanță, dar unii au primit o jumătate de doză.

Vestea erorii de dozare vine pe măsură ce lumea se concentrează pe vaccinurile Covid-19 pentru a ajuta la încetarea pandemiei care a luat 1,4 milioane de vieți.

Nici declarațiile publice inițiale ale Universității Oxford, nici ale AstraZeneca nu au menționat eroarea de dozare, dar șeful cercetării și dezvoltării non-oncologice al AstraZeneca, Mene Pangalos, a declarat luni pentru Reuters că motivul pentru administrarea eronată fost un noroc.

Rezultatele obținute au ridicat semne de întrebare experților

AstraZeneca a declarat pentru NBC News că studiile au fost realizate „la cele mai înalte standarde”, dar modul în care au fost obținute și raportate rezultatele a ridicat semne de întrebare experților.

„AstraZeneca / Oxford obține o notă slabă pentru transparență și rigoare atunci când vine vorba de rezultatele studiului vaccinului pe care le-au raportat”, a scris pe Twitter Natalie Dean, profesor asistent de biostatistică la Universitatea din Florida , adăugând că raportarea unei analize bazate pe o eroare de dozare nu era „de dorit”.

Un alt punct de confuzie vine dintr-o decizie de a colecta rezultatele a două grupuri de participanți care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficiență medie de 70%, a declarat un membru asociat al programului global de sănătate Chatham House, scrie Gândul.

„Ați făcut două studii pentru care s-au utilizat doze diferite și ați venit cu un rezultat care nu sunt reprezentative”, a spus el.

Experții spun că este dificil să se știe dacă eficacitatea observată în grupul mic de persoane ( 2.741 de persoane) este reală sau este o ciudățenie statistică, deși AstraZeneca a spus că toate rezultatele sale au fost semnificative statistic.

Cu toate acestea, unii experți subliniază că studiile cu vaccinuri sunt un experiment, iar constatările serendipitare sunt normale.

Se solicită un control riguros al autorităților de reglementare

„Aceasta a fost o eroare foarte norocoasă”, a spus Nicola Stonehouse, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Leeds. „Este un experiment și, uneori, experimentele nu merg așa cum crezi. Uneori lucrurile sunt neașteptate. Dar și-au dat seama ce s-a întâmplat și asta este o știință experimentală bună. ”

Dar Stonehouse a avertizat că până acum au fost lansate doar un rezumat al rezultatelor, nu datele reale, și va trebui să urmeze un control riguros din partea autorităților de reglementare pentru a se asigura că rezultatele nu subminează încrederea publicului în efortul global de vaccinare a miliarde de oameni .

Ne puteți urmări și pe Google News