Animalele care trăiesc zeci de mii de ani. Sunt cele mai longevive de pe Pământ

Animalele care trăiesc zeci de mii de ani. Sunt cele mai longevive de pe PământSursa foto. EVZ

Animale longevive. Deși mulți oameni știu de viața incredibil de lungă a unor țestoase, rechini și elefanți, adevărații pretendenți la titlul de animalul cu cea mai lungă durată de viață ar putea să surprindă. Un burete de mare din Antarctica a trăit 15.000 de ani, iar unii corali din Hawaii au trăit aproape 5.000 de ani.

Unele animale au o trăsătură rară numită nemurire biologică, ceea ce înseamnă că celulele lor se pot regenera la infinit, împiedicând îmbătrânirea biologică. Cu toate acestea, aceste animale nu pot exista veșnic, pentru că pot capota în fața prădătorilor, a bolilor și a schimbărilor din mediul lor. Un exemplu de specie cu nemurire biologică este meduza. Un alt exemplu este homarul. Totuși, deoarece homarii continuă să crească pe tot parcursul vieții, în cele din urmă își depășesc cochilia, ceea ce înseamnă că mor adesea din cauza epuizării sau a prăbușirii cochiliei.

Iată câteva animale cu o longevitate demnă de invidiat

Bureții de sticlă

Sunt considerați cele mai vechi animale de pe Pământ. Oamenii de știință estimează că aceștia pot trăi mai mult de 10.000 de ani, chiar și până la 15.000 de ani. Un burete de sticlă observat de cercetători în Marea Ross, un golf din Antarctica, este considerat a fi cel mai vechi animal viu de pe planetă. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, scheletul unui burete de sticlă în Marea Chinei de Est, despre care cred că a trăit timp de 11.000 de ani. Aceste animale sunt atât de vechi încât ar fi putut trăi în timpul ultimei ere glaciare.

Coralii

Cunoscuți pentru culorile lor strălucitoare și pentru formațiunile lor atrăgătoare, asemănătoare rocilor, coralii sunt unele dintre cele mai longevive animale de pe Pământ. Unele specii pot trăi până la 5.000 de ani, iar două dintre cele mai vechi se găsesc în adâncurile oceanului, în apropiere de Hawaii. Un coral auriu a fost estimat la o vârstă de aproximativ 2.740 de ani, iar un coral negru a fost estimat la aproximativ 4.270 de ani. Ceea ce înseamnă că trăia în timpul Vechiului Regat al Egiptului Antic. Coralii negri din genul Leiopathes sunt cunoscuți ca fiind cei mai longevivi corali din lume.

Bureții gigantici de butoi

Un alt burete de mare intră în topul celor mai vechi trei animale de pe Pământ - buretele gigant, găsit în Marea Caraibelor. Cercetătorii estimează că unii indivizi, găsiți lângă Key Largo, Florida, ar putea avea peste 2.300 de ani. Ceea ce înseamnă că și-au început viața în timpul Imperiului Roman. Această specie este numită „sequoia recifului”, datorită dimensiunilor sale mari și a duratei lungi de viață. Este, de asemenea, un organism important pentru creșterea complexității habitatului și filtrarea apei de mare în ecosistemul său.

Rechinii de Groenlanda

Rechinii din Groenlanda sunt cele mai longevive vertebrate din lume. Cele mai vechi cunoscute de oamenii de știință au aproximativ 400 de ani, deși, cu o mare marjă de eroare, este posibil să trăiască mai mult de 500 de ani. Cercetătorii cred că viața în astfel de ape reci din Oceanul Atlantic de Nord și Oceanul Arctic ajută probabil la încetinirea proceselor metabolice și a activității biochimice a acestor rechini, prelungindu-le durata de viață. Se crede că femelele de rechini din Groenlanda nu sunt gata să se reproducă până la 156 de ani.

Rechinii

Rechin. Sursa foto: pixabay.com

Țestoasele

Țestoasele sunt bine-cunoscute ca fiind unele dintre cele mai longevive animale de pe Pământ. O specie longevivă este broasca țestoasă uriașă Aldabra, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari țestoase. Originare din Seychelles, aceste reptile pot trăi în general până la 150 de ani și pot ajunge la greutăți de până la 250 de kilograme. O țestoasă uriașă Aldabra a trăit în captivitate în India și se credea că are 250 de ani.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News