Cum scăpăm de molimă? Vaccinarea întregii populații a Lumii nu este o soluție

Cum scăpăm de molimă? Vaccinarea întregii populații a Lumii nu este o soluție

În ultima ediție a emisiunii Contrapunct, Sorin Faur și invitații săi, Dan Andronic și Mirel Curea, au dezbătut avantajele și dezavantajele noului vaccin împotriva SARS-CoV-2, dar și percepțiile și controversele publice în legătură cu imunizarea față de coronavirus.

În ultimele săptămâni, cu toate că România a intrat parțial în carantină, rata de infectare cu noul coronavirus a crescut alarmant, iar măsurile de distanțare socială par a fi inutile. În acest context, singura speranță pentru a reveni la normal este vaccinul, o soluție în jurul căreia s-au creat foarte multe controverse. Peste tot în lume, pe buzele tuturor oamenilor stă o singură întrebare: „Cât de sigure sunt, de fapt, cele trei vaccinuri?”

În ultima ediție a emisiunii Contrapunct, Sorin Faur și invitații săi, Dan Andronic și Mirel Curea, au dezbătut avantajele și dezavantajele noului vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Mirel Curea: Vaccinarea populației a întregului glob pământesc nu este o soluție

„Soluția nu este vaccinarea populației a întregului glob pământesc. Pe măsură ce eșantioane de populație se vor vaccina, va scădea și viteza de propagare, de infectare și va deveni subunitară. Infectările nu se vor mai petrece în proporție geometrică și vor scădea sub unu. O persoană nu va mai infecta alte două persoane, va infecta 0,9/0,7.

În condițiile astea, spitalele vor putea face față. Schema de tratament  este foarte bine pusă la punct. Problema gravă este că spitalele lasă pe dinafară oameni în stare gravă, atât cronici cu alte boli, cât și pe cei în stare gravă din punct de vedere al infectării cu noul coronavirus. O altă problemă gravă este infectarea personalului medical.

În timp ce se va face vaccinul, va continua infectarea populației, dar asta înseamnă și imunizarea populației. Una peste alta, toate acestea vor duce la scăderea acestei nenorociri. A treia chestie care trebuie adăugată este comportamentul clasic și știut al pandemiilor care au un comportament ca un organism viu. Disperarea medicilor vine din faptul că nu au timp destul să vindece toate cazurile grave”, a spus jurnalistul Mirel Curea.

Dan Andronic: Campania de vaccinare trebuie gândită foarte bine

„Vestea cea bună este că există vaccin. Sunt chiar trei la or actuală. Sunt trei elemente care au caracteristici diferite. Cel care vine în România are nevoie de gheață carbonică pentru a fi păstrat. Eu cred că e o șansă ca viața să reintre în normal, undeva din ianuarie, după o campanie de vaccinare, în care sper că prioritățile vor fi altele decât birocrația și politicienii. Prioritățile trebuie să fie școlile, spitalele, afacerile care trebuie să meargă, trebuie să ne gândim la oameni.

E adevărat că nu știm care sunt efectele secundare pe termen mediu și lung. S-ar putea să apară, dar până la momentul ăsta nu avem o altă soluție. Ceea ce m-a îngrijorat este faptul că 60% dintre români au spus că nu se vor vaccina. Era sceptici în privința eficienței unui vaccin. Vorbim doar de decizii personale. Vorbim despre faptul că este nevoie de o campanie de informare foarte bine gândită și suficient de îndelungată ca oamenii să fie convinși. Altfel, nu se va ajunge la ceea ce spunea Mirel, la îndiguirea virusului.

Dacă unii ne vaccinăm, alții nu se vaccinează (...) vorbim despre cifre mari. Mi-aș dori ca aceste lucruri să fie văzute puțin altfel, în sensul normalității. Înțeleg că nu știm toate efectele adverse, toate efectele secundare, dar asta se întâmplă în cazul oricărui medicament. Toate lucrurile astea mă duc la ideea că la anul deja vom privi toată perioada prin care am trecut ca pe un vis urât prin care am trecut”, a spus jurnalistul Dan Andronic