Profesor de la Johns Hopkins: „COVID-19 nu a crescut numărul de decese. Morții de inimă au fost trecuți la COVID”
- Adrian Pătrușcă
- 28 noiembrie 2020, 12:08
„Datele de la CDC demonstrează că persoanele vârstnice nu mor într-o proporție mai mare decât în mod normal. Am găsit și dovada că cifrele deceselor de COVID sunt înșelătoare.”
Dr. Genevieve Briand este director adjunct pentru programul de masterat în Științe Economice la Universitatea Johns Hopkins (JHU). În cadrul unei sesiuni video, ea a examinat decesele provocate de COVID-19 comparativ cu decesele totale din Statele Unite.
Rezultatele analizei sale au fost compilate și cuprinse într-un articol publicat în buletinul informativ de pe site-ul JHU, redactat de Yanni Gu. Între timp, articolul a fost eliminat de pe site, dar este disponibil încă pe Archive.org.
Într-un mesaj pe Twitter, JHU afirmă că articolul a fost șters deoarece „era utilizat în sprijinul unor inexactități false (sic!) și periculoase legate de impactul pandemiei. Regretăm că acest articol a putut contribui la răspândirea dezinformării despre COVID-19.”
Though making clear the need for further research, the article was being used to support false and dangerous inaccuracies about the impact of the pandemic. We regret that this article may have contributed to the spread of misinformation about COVID-19.
— JHU News-Letter (@JHUNewsLetter) November 26, 2020
În videoconferința sa, folosind date extrase de pe site-ul Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Briand a notat că decesele „persoanelor vârstnice au rămas aceleași, înainte și după COVID-19”.
Acest rezultat este împotriva tuturor așteptărilor și avertismentelor experților.
„Dat fiind că COVID-19 afectează în principal persoanele vârstnice, experții se așteptau la o creștere a procentului deceselor la grupele celor mai în vârstă. Totuși, acestă creștere nu apare în datele CDC. În fapt, procentajele de deces la toate grupele de vârstă rămân relativ aceleași.”
Prezentând date statistice referitoare la perioada februarie-septembrie, Genevieve Briand a subliniat că, în fiecare săptămână, înainte și după impactul virusului, „o medie de peste 60.000 de persoane mor pe săptămână. Așa că, între 50.000 și 70.000 de decese pe săptămână sunt normale, sunt de așteptat.”
Ultimul buletin săptămânal al CDC afirmă că în săptămâna a 46-a a anului 2020 doar „1260” au avut COVID-19 „menționat drept cauză secundară sau provocatoare a morții”.
Comparând decesele din 2014 până în 2020, Briand a demonstrat apoi că, deși datele prezintă o mică creștere în anul 2020, s-au înregistrat totuși doar cu 11.292 decese mai mult decât în 2018.
Decesele de inimă au scăzut subit
De aceea, creșterea din 2020 este coerentă atât cu tendințele sezoniere cât și cu tendințele istorice, afirmă profesoara.
Luând ca exemplu 2018, Briand a subliniat că „modelul de creștere sezonieră în cadrul numărului total de decese este rezultatul creșterii deceselor din toate cauzele”. Între acestea, „bolile de inimă, bolile respiratorii, gripa și pneumonia” au fost principalele trei cauze care au dus la deces.
Totuși, examinând datele din 2020 din punct de vedere sezonier, ea a descoperit că „decesele legate de COVID-19 au depășit decesele legate de bolile de inimă”, ceea ce este neobișnuit, dat fiind că bolile de inimă „au fost întotdeauna principala cauză de deces”.