Evenimentul Zilei > Social > 20 MINUTES: Coronavirus: Pandemiile se vor înmulți și vor provoca tot mai multe decese, avertizează ONU
20 MINUTES: Coronavirus: Pandemiile se vor înmulți și vor provoca tot mai multe decese, avertizează ONU

20 MINUTES: Coronavirus: Pandemiile se vor înmulți și vor provoca tot mai multe decese, avertizează ONU

Dacă virușii provin adesea de la animale, atunci adevărații vinovați sunt schimbările climatice și distrugerea biodiversității (deci oamenii).

2020 = începutul sfârșitului. Experții ONU au anunțat că pandemii precum Covid-19 vor „apărea mai des, se vor răspândi mai repede, vor ucide mai mulți oameni și vor avea efecte devastatoare fără precedent asupra economiei mondiale”.

Raportul acestor experți privind biodiversitatea (IPBES) se bazează în special pe imensul rezervor de viruși necunoscuți din lumea animalelor. Singura modalitate de a evita această soartă cumplită ar fi ca ONU să transforme radical sistemul economic și să pună în aplicare „strategii de prevenire”.

Cei 22 de oameni de știință însărcinați de IPBES să întocmească acest raport de urgență, fără a beneficia de procesul obișnuit de evaluare și aprobare interguvernamentală, au analizat sute de studii recente privind legăturile dintre oameni și natură, mai ales despre consecințele distrugerii naturii de către activitățile umane.

Potrivit estimărilor publicate în revista „Science” în 2018 și incluse în raport, există 1,7 milioane de viruși necunoscuți la mamifere și păsări, dintre care între 540.000 și, respectiv, 850.000 dintre aceștia „au capacitatea de a infecta oamenii”.

Riscurile contaminării oamenilor de către acești viruși despre care nu se știe nimic se înmulțesc prin contactele din ce în ce mai strânse dintre animalele sălbatice, animalele de fermă și populația umană. De altfel, 70% dintre bolile noi (Ebola, Zika) și „aproape toate pandemiile cunoscute” (gripă, SIDA, Covid-19) sunt zoonoze, adică provin de la agenți patogeni ai animalelor.

Dar „blamarea animalelor sălbatice pentru apariția acestor boli este greșită”, insistă experții, arătând cu degetul spre Om și urmele pe care le lasă asupra mediului său. „Nu este niciun mister cu privire la cauzele pandemiei Covid-19 sau cu privire la orice altă pandemie modernă”, comentează într-un comunicat Peter Daszak, care a condus  elaborarea acestui raport.

„Aceleași activități care determină schimbările climatice și distrugerea biodiversității stimulează riscurile unei pandemii datorită impactului lor asupra mediului nostru”, continuă el. „Schimbarea utilizării terenurilor, extinderea și intensificarea agriculturii, precum și un comerț, o producție și un consum nesustenabile perturbă natura și sporesc contactele dintre viaţa sălbatică, animalele din fermă, agenți patogeni și oameni. Aceasta este calea către pandemii”.

Confruntat cu această constatare, raportul solicită „schimbări profunde pentru a preveni pandemiile”, astfel încât oamenii să nu constrânşi să gestioneze și să controleze pur și simplu epidemiile odată ce acestea au apărut. De exemplu, experții recomandă lansarea de studii pentru a identifica zonele geografice cele mai expuse riscului.

Dar, mai presus de toate, aceștia pledează pentru reducerea amprentei umane asupra naturii: reducerea defrișărilor și distrugerea habitatelor, reducerea comerțului cu specii sălbatice, reinventarea modelului agricol și economic în general pentru a reduce activitățile despre care se știe că au impact negativ asupra mediului (producția de ulei de palmier, păduri exotice, infrastructuri de transport, creșterea animalelor pentru carne, etc.).

Aceste recomandări se suprapun cu cele susținute pe scară largă de specialiștii în lupta împotriva schimbărilor climatice, care se străduiesc să găsească un ecou, ​​mulți dintre ei subliniind costurile și acceptabilitatea unor astfel de transformări.

Dar, ca și în problemele climatice, în care specialiștii indică cu degetul costurile astronomice viitoare legate de catastrofele care se vor înmulți, experții IPBES asigură că investițiile de astăzi ar economisi viitorul impact economic al pandemiilor. Astfel, ar costa de aproximativ 100 de ori mai puțin să cheltuim astăzi pentru a integra prevenirea pandemiei în comerțul mondial şi utilizarea terenurilor în loc să suportăm greul viitoarelor pandemii precum cea de Covid-19, care a costat deja 8.000 – 16.000 de miliarde de dolari până în iulie 2020, insistă raportul.

„Acest raport subliniază că această criză Covid-19 nu este doar o altă criză, care are loc în același timp cu altele – criza biodiversității și criza climatică”, a comentat John Spicer, profesor de zoologie marină la Universitatea Plymouth, citat de organismul Science Media Center.

„Nu vă lăsaţi înşelaţi, aceasta este una și aceeași criză și este cea mai importantă cu care s-au confruntat vreodată oamenii”, a adăugat omul de știință, care nu a participat la raport.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR