„Noțiunea de a elimina definitiv COVID-19 nu este corectă, deoarece va reveni”, a declarat el luni în cadrul Comitetului pentru strategia de securitate națională de la Londra. „Nu putem fi siguri, dar cred că este puțin probabil să ajungem să avem un vaccin cu adevărat sterilizant, (adică) ceva care oprește complet infecția și este probabil ca această boală să circule și să fie endemică, aceasta este cea mai optimistă evaluare a mea”, a adăugat expertul, potrivit nationalinterest.org.

„În mod evident, pe măsură ce managementul devine mai bun, pe măsură ce vă vaccinați, ceea ce ar reduce șansele de infecție și severitatea bolii… aceasta începe apoi să semene mai mult cu gripa anuală decât cu orice altceva și poate că aceasta este direcția pe care vom începe să o urmăm”, a continuat el.

Dezvoltarea unui vaccin eficient poate dura chiar și un deceniu

Vallance a remarcat faptul că un vaccin extrem de eficient, care deseori durează un deceniu pentru a se dezvolta de la zero, a reușit să eradice doar o singură boală umană – și aceasta a fost variola.

„Suntem acum într-o situație extraordinară în care există cel puțin opt vaccinuri care fac studii clinice destul de mari în întreaga lume. . . . Vom ști în următoarele câteva luni dacă avem vaccinuri care ne protejează cu adevărat și cât timp ne protejează”, a spus el.

Vallance a adăugat că nu crede că un vaccin viabil ar fi disponibil publicului pe scară largă până cel puțin în primăvară.

În Statele Unite, consilierul de la Casa Albă, pe probleme de coronavirus, dr. Anthony Fauci, a avut în luna iulie un sentiment similar, spunând că noul coronavirus probabil că nu va fi niciodată eradicat. Cu toate acestea, este posibil ca liderii mondiali și oficialii din domeniul sănătății publice să colaboreze pentru a aduce virusul la „niveluri scăzute”.

La mai bine de nouă luni de la apariția pandemiei, există aproximativ 40,5 milioane de cazuri confirmate de coronavirus la nivel mondial, inclusiv cel puțin 1,12 milioane de decese asociate, potrivit celor mai recente date de la Universitatea Johns Hopkins.