Câți români mor, anual, în accidente rutiere. Statistica îți dă fiori
- Magda Spiridon
- 31 iulie 2020, 13:51
Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) a prezentat o statistică îngrijorătoare despre numărul victimelor accidentelor rutiere.
Potrivit datelor publicate, anual, în România, peste 40.000 de persoane devin victime ale accidentelor de circulaţie şi au nevoie de sprijin. Dintre acestea, între 1.800 şi 2.000 îşi pierd viaţa. Conform statisticilor din ultimii ani, ţara noastră înregistrează cel mai ridicat procent al persoanelor decedate, la un milion de locuitori, din Uniunea Europeană.
„După accident este necesară gestionarea corectă a situaţiei victimei atât sub aspect medical şi psihologic, cât şi juridic, ambele paliere având un impact major în conturarea viitorului victimei. Persoana vătămată este astfel obligată să ia decizii rapide ce îi pot influenţa semnificativ viaţa în perioada următoare sau pentru totdeauna.
Având în vedere lipsa acută de informaţie necesară persoanelor vătămate în accidente de circulaţie, cu privire la situaţia juridică în care se află, drepturi şi obligaţii, priorităţi în gestionarea cauzei, legislaţie şi entităţi competente cu care trebuie să interacţioneze, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie - AVAC România lansează pe data de 01.08.2020 prima ediţie online a GHIDULUI PERSOANEI VĂTĂMATE ÎN ACCIDENTELE DE CIRCULAŢIE”, spun reprezentanții AVAC
Temele abordate de GHID sunt următoarele:
1. Necesitate ghid
2. Legislaţie aplicabilă
3. Persoana vătămată - definiţie, situaţii
4. Situaţii ce privesc autorul faptei şi trebuie cunoscute de victimă
5. Drepturi ale victimei
6. Obligaţii ale victimei
7. Recomandări.
Materialul integral va fi publicat, pentru început, pe site-ul www.avacromania.ro.
Totodată, în perioada august - decembrie, pe fondul existenţei unei siguranţe rutiere deficitare ce generează un risc crescut de producere a accidentelor de circulaţie, asociaţia noastră îşi propune să desfăşoare campania "Eşti informat, eşti mai puţin vulnerabil" cu scopul responsabilizării, prin informare, a participanţilor la traficul rutier.