Evenimentul Zilei > International > Kievul acuză Comitetul Olimpic Internațional: Este un „un promotor al războiului, omuciderii și distrugerii”
Kievul acuză Comitetul Olimpic Internațional: Este un „un promotor al războiului, omuciderii și distrugerii”

Kievul acuză Comitetul Olimpic Internațional: Este un „un promotor al războiului, omuciderii și distrugerii”

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a numit luni Comitetul Olimpic Internațional (CIO) un „promotor al războiului”, după ce organismul sportiv a declarat că ia în considerare modalități prin care sportivii ruși să poată concura.

Ucraina a criticat Comitetul Internaţional Olimpic spunând că organizatorii „urmăresc cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina și apoi oferă Rusiei o platformă pentru a promova genocidul”, a spus Mihailo Podoliak pe Twitter. Reacția a venit în urma anunțului Consiliului Olimpic că ar putea oferit sportivilor ruși și belaruși șansa de a concura la Jocurile Olimpice din 2024.

 „CIO este un promotor al războiului, al omuciderii şi al distrugerii”

Preşedinţia Ucrainei a criticat luni pe un ton foarte ferm Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este un promotor al războiului, pentru că el examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024.

„CIO este un promotor al războiului, al omuciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o platformă pentru a promova genocidul” împotriva ucrainenilor, a scris consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, vizându-l direct pe Thomas Bach, preşedintele german al CIO.

„Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au mirosul sângelui Ucrainei. Nu-i aşa, domnule Bach?”, a scris Podoliak.

Confruntat din februarie 2022 cu invazia rusă care a devastat Ucraina, Kievul cere ca sportivilor originari din Rusia şi din Belarus, aliat al Kremlinului, să le fie interzisă participarea la JO din 2024 de la Paris.

Însă CIO a declarat miercurea trecută că  „analizează” posibilitatea de a autoriza participarea lor sub drapel neutru, în condiţiile în care ruşii şi belaruşii sunt excluşi din majoritatea competiţiilor internaţionale de la începutul invaziei.

Volodimir Zelenski denunţă „ipocrizia” CIO

Aceste propuneri au suscitat furia ucrainenilor. Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat vineri  „ipocrizia” CIO şi l-a invitat pe Thomas Bach să viziteze Bahmut, unul dintre punctele fierbinţi ale războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Duminică, Zelenski a anunţat în mesajul său zilnic că i-a scris o scrisoare președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la această problemă: „Olimpismul şi statele teroriste nu trebuie să se intersecteze”, a declarat Volodimir Zelenski, în timp ce ministrul ucrainean al sportului a ameninţat joi cu boicotarea JO-2024.

„De parcă ar fi posibil să închidem ochii la ceea ce Rusia în Herson, Harkiv, Bakhmut și Avdiivka”, a spus Zelensky în discursul său de noapte, referindu-se la orașele aflate sub atacuri constante ale Rusiei.

Ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Goutzeit, a avertizat că țara sa ar putea boicota Jocurile Olimpice de vară de anul viitor, dacă sportivilor ruși și belarusi li se va permite să participe, informează france24.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: