Evenimentul Zilei > Actualitate > SUA vor trimite zeci de tancuri sofisticate M1 Abrams în Ucraina
SUA vor trimite zeci de tancuri sofisticate M1 Abrams în Ucraina

SUA vor trimite zeci de tancuri sofisticate M1 Abrams în Ucraina

Preşedintele Joseph Biden a anunţat miercuri seară că SUA trimite 31 dintre tancurile sale sofisticate M1 Abrams în Ucraina , după luni de discuții diplomatice, în cadrul acordului cu Germania şi alte naţiuni aliate pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă.

Mișcarea vine după ce Germania a declarat anterior că va trimite inițial 14 tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, iar Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 tancuri Challenger 2, în mișcări comune pe care Casa Albă le-a salutat ca fiind „strâns unite”.

„Președintele rus Vladimir Putin se aștepta ca Europa și Statele Unite să renunțe la această hotărârea. Se aștepta ca sprijinul nostru pentru Ucraina să se prăbușească în timp, da s-a înșelat”, a spus Joe Biden.

Joe Biden. „Anunț că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina”

„Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei. Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate”, a mai spus preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a mulţumit Germaniei pentru aprobarea trimiterii de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

„Germania într-adevăr a intensificat asistenţa. Cancelarul Olaf Scholz a fost o voce puternică în favoarea unităţii. Îi sunt recunoscător cancelarului Scholz pentru transferul de tancuri de tip Leopard 2 şi vom coordona eforturile pentru a organiza o contribuţie europeană cu două balatioane de tancuri pentru Ucraina. Vreau să îi mulţumesc cancelarului pentru angajamentul constant în favoarea eforturilor noastre colective de susţinere a Ucrainei. Ajutarea Ucrainei este un angajament mondial”, a subliniat Biden.

Biden a mulțumit aliaților NATO pentru decizia lor

Preşedintele SUA a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei.

„Preşedintele Biden a vorbit în această dimineaţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, în cadrul acţiunilor de coordonare strânsă a susţinerii noastre pentru Ucraina”, a declarat miercuri după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Statele Unite au ajuns la un acord cu Germania privind furnizarea de tancuri occidentale ultramoderne Ucrainei, pentru respingerea invaziei militare ruse.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit miercuri cu omologul său american Lloyd Austin, înainte de anunțul lui Biden, spunând că Kievul a avut şi are „încrederea și sprijinul deplin” al SUA „până la victorie”, informează thenationalnews.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: