Președintele SUA, Joe Biden, are un mesaj de susținere pentru aliații din Europa.

„America s-a întors”, a anunțat președintele SUA, Joe Biden, într-un discurs online, cu prilejul Conferinței de Securitate de la Munchen. Preşedintele american a transmis un mesaj de solidaritate partenerilor europeni. Totodată, Joe Biden a dat un semnal către aliații europeni, anunțând revenirea la diplomația dinainte de Donald Trump.

El a promis că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China, după cum relatează Reuters şi AFP.

„America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit, a anunțat Joe Biden în debutul discursului său.

Președintele SUA a făcut o serie de aprecieri cu privire la situația democrației, avertizând că în multe locuri din lume, inclusiv în America și Europan, democrația este atacată. El a subliniat că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un moment crucial.

„Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre. Este cel mai bun mod de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival”, a mai spus Biden.

Joe Biden susținere pentru aliații din Europa

Preşedintele democrat a profitat de prima apariţie pe scena mondială și a încercat să restabilească rolul SUA de jucător de echipă. Conform extraselor publicate anterior, Biden şi-a propus să traseze o diferenţă clară faţă de politica externă practicată de Trump care i-a iritat pe aliaţi.

„Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează”, a menționat Biden.

Președintele SUA a venit cu un angajament de 4 miliarde de dolari pentru susținerea eforturilor globale de vaccinare împotriva coronavirusului. El a mai anunțat revenirea SUA în acordul climatic de la Paris. De asemenea, Joe Biden a vorbit despre perspectiva asigurării unei marje de cheltuieli de aproape 2 trilioane de dolari pentru susținerea economiei SUA și a celei globale.