Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, mesaj de susținere pentru Europa: „America s-a întors”
Joe Biden, mesaj de susținere pentru Europa: „America s-a întors”

Joe Biden, mesaj de susținere pentru Europa: „America s-a întors”

Președintele SUA, Joe Biden, a transmis un mesaj de susținere pentru aliații din Europa, cu prilejul Conferinței de Securitate de la Munchen.

Președintele SUA, Joe Biden, are un mesaj de susținere pentru aliații din Europa.

„America s-a întors”, a anunțat președintele SUA, Joe Biden, într-un discurs online, cu prilejul Conferinței de Securitate de la Munchen. Preşedintele american a transmis un mesaj de solidaritate partenerilor europeni. Totodată, Joe Biden a dat un semnal către aliații europeni, anunțând revenirea la diplomația dinainte de Donald Trump.

El a promis că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China, după cum relatează Reuters şi AFP.

„America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit, a anunțat Joe Biden în debutul discursului său.

Președintele SUA a făcut o serie de aprecieri cu privire la situația democrației, avertizând că în multe locuri din lume, inclusiv în America și Europan, democrația este atacată. El a subliniat că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un moment crucial.

„Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre. Este cel mai bun mod de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival”, a mai spus Biden.

Joe Biden susținere pentru aliații din Europa

Preşedintele democrat a profitat de prima apariţie pe scena mondială și a încercat să restabilească rolul SUA de jucător de echipă. Conform extraselor publicate anterior, Biden şi-a propus să traseze o diferenţă clară faţă de politica externă practicată de Trump care i-a iritat pe aliaţi.

„Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează”, a menționat Biden.

Președintele SUA a venit cu un angajament de 4 miliarde de dolari pentru susținerea eforturilor globale de vaccinare împotriva coronavirusului. El a mai anunțat revenirea SUA în acordul climatic de la Paris. De asemenea, Joe Biden a vorbit despre perspectiva asigurării unei marje de cheltuieli de aproape 2 trilioane de dolari pentru susținerea economiei SUA și a celei globale.