SUA și China concurează în Europa, pentru vaccinuri și recuperarea post-pandemică
- Maria Dima
- 19 februarie 2021, 07:48
Voice of America - Departamentul de Stat - Statele Unite intenționează să „repare” și „să revitalizeze” cooperarea cu aliații lor europeni, în timp ce Washingtonul și Beijingul par a concura pentru influență în susținerea distribuției vaccinurilor și a recuperării post-pandemice în Europa.
Președintele american Joe Biden urmează să vorbească la Conferința de securitate de la München, reunită virtual vineri. Joi, secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni online cu omologii săi din Franța, Germania și Regatul Unit - așa-numitul grup E3 - pentru a discuta despre ceea ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a numit „provocări globale partajate”. Blinken va participa, de asemenea, la Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, pe 22 februarie, la invitația Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, susține BEIJING NEWS.
Discursul lui Biden va veni după angajamentul președintelui chinez Xi Jinping de a spori importurile din țările Europei Centrale și de Est (CEE) pe piața chineză, în următorii ani.
Săptămâna trecută, Xi a prezidat un summit virtual mult amânat, cu lideri și înalți oficiali din așa-numitul bloc „17 + 1”, urmărind accesul pe piața europeană a vaccinurilor anti-COVID-19, reafirmând în același timp influența Chinei în regiune. Blocul 17 + 1 a fost lansat în 2012, China dorind cooperarea cu țările din CEE. 12 dintre aceștia sunt membri ai Uniunii Europene.
"China este dispusă să ia în considerare în mod activ nevoile de cooperare în materie de vaccinuri ale țărilor din CEE", a spus Xi, citând Serbia și Ungaria drept două țări care au început deja să lanseze programe de vaccinare la nivel național cu vaccinuri chinezești.
"China intenționează să importe, în următorii cinci ani, produse în valoare de peste 170 de miliarde de dolari SUA din țările CEE", a spus Xi, propunând să înființeze o piață cu ridicata de produse agricole în regiunea CEE, în încercarea de a dubla exporturile agricole din țările CEE către China și de a crește comerțul agricol bidirecțional cu 50% în următorii cinci ani.
Apelul Beijingului către țările europene a venit în momentul în care Washingtonul își întărește eforturile pentru, așa cum au spus oficialii, „a revitaliza alianțele de bază” și a reveni la multilateralism.
"Administrația Biden-Harris se angajează să aprofundeze dialogul și cooperarea cu aliații și partenerii noștri, începând cu Europa, în ceea ce privește China", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru VOA (Voice of America).
„Recunoaștem că partenerii noștri europeni au propriile lor interese și relații și nu îi forțăm să aleagă între China și Statele Unite. Cu toate acestea, rămânem îngrijorați de faptul că Beijingul a folosit frecvent organizațiile multilaterale ca instrument pentru a promova interesele economice, de securitate și de politică externă ale Chinei, în detrimentul păcii și prosperității altor țări, al respectării drepturilor omului și ordinii internaționale bazate pe reguli", a spus purtătorul de cuvânt.
Observatorii regionali au declarat că Xi a fost întâmpinat cu răceală, șase națiuni alegând să trimită miniștri în locul șefilor de stat la summitul virtual, cel mai scăzut nivel de reprezentare din ultimii nouă ani. Cele șase națiuni sunt Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Slovenia. „Pe baza [lucrării] colective a @chinaobseervers, lista preliminară de participare din țările CEE la 17 + 1 [se așteaptă să fie] la cel mai scăzut nivel [de] reprezentare din istoria summit-ului”, a scris pe Twitter China Observers în Europa Centrală și de Est, un grup de experți care oferă analize informate cu privire la influența crescândă a Chinei în regiune.
Alți observatori au declarat că marele succes al Beijingului la summit-ul virtual a fost faptul că blocul 17 + 1 „nu este mort”, în timp ce a menționat că Xi nu a reușit să aducă la discuții toți șefii de stat din CEE, în ciuda invitațiilor personale și a „acțiunilor disperate” ale Ministerului chinez de Externe.
„Nicio influență suplimentară tangibilă nu a câștigat Beijingul în UE”, a scris pe Twitter Jakub Jakobowski, cercetător senior la Centrul pentru Studii Estice, un grup de reflecție din Varșovia. "Există puține șanse ca acest summit să oprească deteriorarea relațiilor cu CEE (cooperare economică blocată, diplomație agresivă și conflicte, presiunea SUA)", a adăugat Jakobowski. „Cu siguranță nu va deraia cooperarea regională CEE-SUA”.
În ianuarie, Serbia a primit un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 Sinopharm din China, devenind prima țară europeană care a folosit vaccinuri chinezești în masă. Serbia și China au menținut legături strânse, în timp ce companiile chinezești investesc miliarde de euro în proiectele de infrastructură și energie din Serbia. Tot în ianuarie, Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul Sinopharm anti-COVID-19 din China. Multe țări din UE se bazează pe vaccinurile furnizate de companiile americane Pfizer și Moderna.