Constantin Brâncuși, influencer în vremea lui! Ce mesaj a transmis ministrul Culturii

Constantin Brâncuși, influencer în vremea lui! Ce mesaj a transmis ministrul Culturii Sursa foto: Arhiva EVZ

Mesajul pe care l-a transmis ministrul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși a fost unul inedit. Bogdan Gheorghiu l-a catalogat pe Brâncuși ca fiind un adevarat influencer în vremea lui, dar și pentru generațiile viitoare.

Mesajul pe care l-a transmis ministrul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși a fost unul inedit. Bogdan Gheorghiu l-a catalogat pe Brâncuși ca fiind un adevarat influencer în vremea lui, dar și pentru generațiile viitoare.

Vineri, 19 februarie, este Ziua Națională Constantin Brâncuși.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis mesajul cu ocazia a 145 de ani de la nașterea marelui sculptor român.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce a declarat ministrul Culturii în legătră cu Ziua Națională Constantin Brâncuși

„Constantin Brâncuși este mult mai aproape de noi decât ne-am aștepta. Găsim o parte din operele sale la Muzeul Național de Artă al României, la Târgu Jiu, pe social media unde sunt postate fotografii și filme ale lucrărilor sale, iar cărțile despre viața sa și alte filmele documentare sunt la îndemâna oricui. Orice persoană care dorește să-și prioritizeze importanța cunoașterii, va găsi în spatele fiecărei lucrări a lui Constantin Brâncuși o poveste frumoasă. Universalitatea operelor sale, viziunea sa artistică, noul limbaj adus în arta plastică au inspirat multe generații. Ca sa folosim un limbaj uzual al tinerilor de azi, putem spune că Brâncuși a fost un influencer în vremea lui, dar și pentru generațiile viitoare.

Recunoașterea lui Brâncuși din partea statului român a venit târziu, iar consecința se poate vedea în numărul restrâns de lucrări semnate de el în muzeele românești. Poate că generațiile de dinainte nu au conștientizat importanța sau nu au valorificat adecvat lucrările lui Constantin Brâncuși, însă noi nu vom repeta astfel de greșeli”, a spus ministrul Culturii.

Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Bogdan Gheorghiu a mai amintit că, în urmă cu 3 ani, a fost depus dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu pentru a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Este singurul ansamblu monumental de for public al sculptorului Constantin Brâncuși, iar demersurile pentru ca acesta să devină patrimoniu UNESCO vor continua și în timpul mandatului meu. În comitetul de anul acesta, se discută problematica monumentelor de război, mai multe la număr, pentru care există depuse dosare de înscriere pe lista patrimoniului mondial.

Printre acestea se numără și Ansamblul Monumental realizat de Brâncuși, dedicat jertfei supreme a soldaților, jandarmilor, cercetașilor și civililor din Târgu Jiu, care au murit eroic apărând orașul, în bătălia de la podul Jiului din 14 octombrie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Așteptăm - atât noi cât și alte state cu astfel de dosare - ca în urma discuției din Comitetul Patrimoniului Mondial să avem îndrumări cu privire la continuarea procedurii de înscriere, respectiv trecerea la următoarea etapă, cea de evaluare”, a mai transmis Bogdan Gheorghiu.

Acesta susține că de referință pentru patrimoniul cultural rămâne Ansamblul monumental „Calea Eroilor” datorită operelor care îl definesc: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit, alături de cele mai cunoscute creații ale sale: „Cuminţenia Pământului”, „Pasărea Măiastră”, „Domnişoara Pogany” sau „Rugăciunea”.