Evenimentul Zilei > International > Joe Biden nu exclude o discuție cu Vladimir Putin. Ce-l oprește să inițieze negocierile. Video
Joe Biden nu exclude o discuție cu Vladimir Putin. Ce-l oprește să inițieze negocierile. Video

Joe Biden nu exclude o discuție cu Vladimir Putin. Ce-l oprește să inițieze negocierile. Video

Din momentul în care a decis să atace cu toate forțele țara vecină, Ucraina, Vladimir Putin a fost din ce în ce mai izolat pe scena politică internațională, fiind abandonat de marii săi aliați, de la Germania la China. Iar ideea unor negocieri pentru pace a fost abandonată după eșecul întâlnirii din primăvară, din Turcia. Și totuși, o întrevedere la nivel foarte înalt între Biden și Putin nu mai e imposibilă ci dimpotrivă.

Președintele american Joe Biden se arată dispus să discute cu Vladimir Putin, dacă acesta este interesat să pună capăt războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. El susține că Putin nu a dat nici un semn că ar dori să facă așa ceva. Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron și-au manifestat dorința de a căuta o soluție pentru a pune capăt războiului. Acest lucru nu va implica, însă, o reducere a susținerii pentru Kiev.

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron caută o soluție pentru a opri războiul din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie. Cei doi lideri politici au avut mai multe convorbiri la Washington, pe acest subiect, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA. În acest sens, Joe Biden a precizat că nu exclude o discuție cu Vladimir Putin pe subiectul opririi războiului, însă doar dacă dictatorul de la Kremlin caută o cale de a-i pune capăt.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA.

Joe Biden a susținut o conferință de presă cu omologul său francez. Cei doi preşedinţi şi-au reiterat angajamentul de a susține Ucraina, preşedintele francez asigurând că „nu va împinge niciodată ucrainenii să accepte un compromis care ar fi inacceptabil pentru ei” deoarece aceasta nu ar permite construirea „unei păci durabile”.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat președintele Joe Biden.

Declarația lui Jens Stoltenberg „confirmă că NATO luptă în Ucraina”. Secretarul general al NATO a dat „apă la moară” Moscovei
Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Dmitri Peskov

Joe Biden a întrerupt contactele cu Vladimir Putin

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a vorbit ultima oară cu Vladimir Putin înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Pe 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. Chiar dacă la nivel înalt nu au mai avut loc contacte, mai mulți înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a vorbit cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul”, a mai spus Biden.

În schimb, Emmanuel Macron a avut mai multe discuții telefonice cu Vladimir Putin, după declanșarea războiului. Nici una dintre acestea nu s-a concretizat în vreun fel, propunerile președintelui francez fiind ignorate de Kremlin. Dimpotrivă, Emmanuel Macron a fost ironizat pentru insistența sa de a continua discuțiile cu Vladimir Putin, în c0ndițiile în care acestea nu au dus nicăieri. De altfel, într-un interviu acordat unui canal american,  Macron şi-a confirmat intenţia de a vorbi din nou cu Putin, în Rusia, după vizita pe care o întreprinde în America.