Evenimentul Zilei > International > Decizie-surpriză a lui Vladimir Putin. Și-a încălcat propriile reguli cu privire la țările neprietenoase
Decizie-surpriză a lui Vladimir Putin. Și-a încălcat propriile reguli cu privire la țările neprietenoase

Decizie-surpriză a lui Vladimir Putin. Și-a încălcat propriile reguli cu privire la țările neprietenoase

Liderul de Kremlin a semnat un decret care anulează practic o dispoziție anterioară. Vladimir Putin a aprobat o tranzacție importantă.

Vladimir Putin a decis să facă o excepție în ceea ce privește regulile pentru țările considerate neprietenoase de Rusia. Liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care permite producătorului auto rus Avtovaz să achiziţioneze participaţia de 100% în RN Bank, o societate mixtă între banca italiană UniCredit şi alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi, relatează Reuters.

Potrivit unui alt decret, semnat de președintele rus în data de 5 august, investitorilor din aşa numitele ţări neprietenoase le era interzis să vândă acţiuni în proiectele energetice cheie şi în bănci, până la finalul anului. Reprezentanţii RN Bank nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia, iar cei ai Avtovaz nu au dorit să facă comentarii. RN Bank este a 56-a mare bancă din Rusia în funcţie de valoarea activelor.

„Zonele prioritare pentru activitatea băncii sunt: credite de consum pentru achiziţionarea de autoturisme Renault-Nissan-Mitsubishi şi furnizarea de servicii financiare clienţilor”, informează site-ul RN Bank.

S-au retras din Rusia

Potrivit sursei citate, producătorii auto globali s-au retras de pe piaţa din Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Luna trecută, grupul nipon Nissan informase că va înregistra pierderi de 687 milioane de dolari în urma cedării afacerii din Rusia, contra sumei de un euro, unei entităţi deţinute de stat.

Și Renault a anunțat lunile trecute vânzarea participaţiei majoritare deţinute la Avtovaz cu o rublă. Atât Nissan, cât şi Renault, au inclus clauze de răscumpărare în termen de şase ani. Tot luna trecută, Mitsubishi informase că nu a decis nimic încă în privinţa retragerii din Rusia. Producția a fost însă oprită în aprilie.

Moskvich revine

După retragerea marilor companii auto, Rusia a anunțat că a a relansat producţia brandului Moskvich din era sovietică la o fabrică din apropiere de Moscova, la care a renunţat grupul francez Renault. Potrivit Reuters, Fabrica a fost redenumită Moscow Automobile Factory Moskvich.

Cu doar 600 de vehicule programate pentru producţie anul acesta, relansarea nu va modifica perspectivele sumbre ale industriei auto din Rusia, vânzările anuale fiind estimate să scadă sub un milion de unităţi, pentru prima dată în istoria modernă a ţării. „Primele maşini Moskvich vor ieşi de pe linia de producţie în decembrie 2022″, au anunțat autoritățile din Rusia.

Sancţiunile occidentale au restricţionat accesul la componente fabricate în străinătate, afectând producţia auto în Rusia. Oficialii guvernamentali susţin că au găsit noi lanţuri de aprovizionare, dar nu au oferit detalii în acest sens, potrivit Agerpres.