Războiul din Ucraina, ziua 280. SUA iau în considerare trimiterea sistemelor antiaeriene Patriot în Ucraina. Rusia a luat foc

Războiul din Ucraina, ziua 280. SUA iau în considerare trimiterea sistemelor antiaeriene Patriot în Ucraina. Rusia a luat foc Sursa foto: Twitter

Războiul din Ucraina, ziua 280. Statele Unite au anunțat marți că sunt deschise în a trimite sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot în Ucraina, însă deocamdată nu au în plan acest lucru. Apărarea antiaeriană continuă să fie o prioritate pentru apărarea Ucrainei, iar în acest context aliații săi se arată dispuși să îi trimită echipament care să o ajute în lupta ei împotriva inamicului.

Update

Pompierii intervin în forță în aceste momente în regiunea Bryansk, unde ard rezervoare cu produse petroliere. Nu există informații despre victime, conform declarațiilor guvernatorului Alexander Bogomaz, potrivit Interfax.

„În districtul Surazhsky, rezervoarele cu produse petroliere ard. La fața locului lucrează echipe de pompieri și salvare. Suprafața incendiului este de 1800 de metri pătrați", a scris el, miercuri, pe pagina sa, de Telegram.

Briansk este un oraș și centrul administrativ al regiunii Briansk, Rusia, situat pe râul Desna, la 379 de kilometri sud-vest de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patriot, în numirea ei „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” – este conceput pentru a contracara și distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele avansate și rachetele de croazieră. Acest sistem a fost adesea cerut de mai multe state pentru a fi trimis în Ucraina.

„Ne uităm la toate capabilitățile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor rusești, așa că toate capacitățile sunt pe masă și ne uităm la ce pot face Statele Unite, ne uităm la ce aliații și partenerii noștri pot face, analizând combinații de capabilități care ar fi utile”, a spus un oficial american din domeniul apărării.

Va trimite sau nu SUA sisteme avansate de apărare aeriană în Ucraina?

În acest context, Pentagonul a transmis că deși apărarea aeriană a Ucrainei este o prioritate pentru SUA, nu iau au în plan trimiterea de rachete Patriot pe front. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a replicat cu o amenințare după ce ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut sisteme avansate de apărare aeriană.

„Dacă, așa cum a sugerat Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, ei ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.

Și Germania s-a angajat marți să livreze mai multe tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei, iar decizia a venit după ce cancelarul Olaf Scholz a stat de vorbă telefonic cu președintele Volodimir Zelenski.

Rusia bombardează zone din regiunea Herson

„Toate așezările” de pe malul de vest al râului Nipro din regiunea Herson sunt bombardate de forțele ruse, potrivit oficialilor ucraineni. Un membru al consiliului regional al Hersonului, Serhii Khlan, a declarat că atât orașul eliberat Herson, cât și partea de vest a regiunii sunt bombardate.

În acest context, se pare că tactica Rusiei funcționează, având în vedere că tot mai mulți ucraineni își părăsesc casele pentru a fugi din calea bombardamentelor.  „Oamenii pleacă treptat. Până acum oamenii nu se întorc în masă în oraș. Sunt cazuri când oamenii vin să-și verifice casele și se întorc înapoi în regiunile în care se află acum. Până acum, un număr mic de oameni au plecat. ... dar sunt mulți oameni care vor să plece”, a spus Khlan.

Elon Musk, din nou de partea ucrainenilor

Guvernul din Ucraina a lăudat conexiunea cu SpaceX pentru terminalele Starlink, în ciuda unei relații tumultoase între cele două părți. Ucraina a lăudat compania deținută de Musk pentru că a ajutat-o să maximizeze utilizarea terminalelor mobile de satelit Starlink de mare viteză.

În același timp, tensiunile între cele mai mari puteri ale lumii continuă să crească. Astfel, după ce s-a retras din negocierile privind controlul armelor nucleare, Rusia acuză SUA de „toxicitate și ostilitate”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”. Acuzațiile sale vin după ce Rusia s-a retras din negocierile cu oficialii americani privind controlul armelor nucleare, discuții ce erau prevăzute să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo.