Jens Stoltenberg, la reuniunea NATO de la București: Alianța nu este parte din războiul dus de Rusia, dar vom continua să susținem Ucraina
- Iulia Moraru
- 29 noiembrie 2022, 19:22
Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO început marți la București, context în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina va fi sprijinită în continuare din punct de vedere militar, aceasta fiind singura modalitate prin care va putea obține pacea, iar ea să fie de durată.
Jens Stoltenberg a afirmat că principala tactică a președintelui rus este aceea de a folosi iarna ca pe o armă și pentru a forța poporul ucrainean ori să înghețe, ori să plece din țară. În acest context, el a reiterat sprijinul NATO pentru Ucraina, menționând că întâlnirea Alianței Nord-Atlantice din București trimite un mesaj puternic despre unitate și despre susținerea oferită Ucrainei.
„NATO nu este parte din acest conflict, dar vom continua să susținem Ucraina pentru oricât de mult timp va fi nevoie. Nu ne vom opri”, a spus Jens Stoltenberg după reuniunea NATO de la București.
Acesta a mai subliniat că aliații NATO au decis ca astăzi să adauge mai multă susținere pentru Ucraina, inclusiv combustibil și generatoare, pentru a ajuta Ucraina să treacă peste loviturile ruse ce au afectat infrastructura critică.
La întâlnirea de la București s-a discutat și despre aspirațiile Ucrainei de a intra în NATO, însă ceea ce este important acum este oferirea susținerii Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă.
Fiind întrebat despre motivul pentru care aliații NATO nu pot da Ucrainei sisteme de apărare Patriot, Stoltenberg a refuzat să dea un răspuns clar, menționând că o discuție despre nevoile reale ale Ucrainei va fi dusă în curând.
El a subliniat că există o discuție despre rachetele Patriot, dar trebuie avut în vedere că toate sistemele trimise funcționează și sunt eficiente.
Ce trebuie să facă Ucraina pentru a obține statutul de membră NATO
În discursul său, Stoltenberg a menționat că la întâlnire s-a discutat despre cum poate fi întărit parteneriatul cu Ucraina și cum trebuie ea să se miște pentru a obține statutul NATO. „În 2008 s-a discutat despre statutul de membră a Ucrainei, am demostrat că ușa noastră este deschisă. Principala preocupare acum este să îi oferim ajutorul de care are nevoie acum și să-i ajutăm să se apere”, a spus secretarul general al NATO.