Rusia-Ucraina, cum se poate schimba cursul războiului după recucerirea Hersonului

Rusia-Ucraina, cum se poate schimba cursul războiului după recucerirea HersonuluiVladimir Putin și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vizitând oraşul Herson, care tocmai a fost eliberat de sub controlul rusesc, Zelenski a declarat că victoria este aproape și că Ucraina este pregătită pentru pace. La G20 a lansat chiar zece propuneri (catalogate imediat de ruşi ca fiind nerealiste) pentru o potențială pace. Dar poate recucerirea oraşului Herson să creeze cu adevărat condițiile unor noi negocieri între Rusia și Ucraina? Momentan este greu de formulat o ipoteză în acest sens.

După cum se poate vedea şi de pe hartă, odată cu capturarea Hersonului, cele două armate se trezesc pentru prima separate la sud de o graniță geografică clară: râul Nipro. O condiție care ar putea facilita o eventuală încetare a focului, mai ales acum când sosirea iernii va complica operațiunile militare.

Cel puţin aşa crede Mark Milley, șeful Statului Major al armatei Statelor Unite, conform căruia forțele ucrainene au făcut tot posibilul pe teren și ar trebui să încerce acum să consolideze avansul prin deschiderea unui dialog cu Putin.

Retragerea Rusiei din ceea ce a fost cel mai vestic oraș ucrainean aflat sub controlul său ar părea să marcheze sfârșitul obiectivelor sale asupra Odesei și a sudului Ucrainei. Această reducere a dimensiunii frontului și, în consecință, a marjelor de negociere ale lui Putin ar putea fi un al doilea element în favoarea unei reînceperi a negocierilor diplomatice, care au fost întrerupte de mai bine de șase luni.

Cu toate acestea, rușii continuă să controleze mai mult de 18% din teritoriul ucrainean, dacă includem Crimeea și acele părți din Donbas invadate în 2014. De aceea, în ciuda victoriei de la Herson, condițile principale ale lui Zelenski pentru a se ajunge la un acord rămân aceleași: restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea completă a trupelor ruse.

Prin urmare, este greu de crezut că acțiunea militară a Kievului s-ar putea opri voluntar tocmai acum, când momentul este atât de favorabil. La data de 22 martie, zi care a reprezentat apogeul cuceririlor sale, Moscova controla 27% din Ucraina. De atunci, forțele Kievului au reintrat în posesia a 54% din cei aproximativ 115.000 km2 din Ucraina pe care Moscova îi cucerise.

Întâlniri SUA - Rusia la cel mai înalt nivel

Deja se întrezărește un nou front: Melitopol în regiunea Zaporijjia, unde s-ar strânge în masă forțele ruse care sosesc de pe malul Niproului. Aici s-ar putea îndrepta noua ofensivă a Ucrainei, care între timp își întărește și contingentele din Donbass.

De fapt recucerirea Donbass-ului ar putea fi condiția necesară pentru ca Kievul să se așeze din nou la masa negocierilor, așa cum sugerează un tweet recent al lui Mykhailo Podolyak, consilierul principal al lui Zelenski.

Într-un context diplomatic care nu este așadar atât de diferit de cel din ultimele luni, adevărata noutate este reprezentată de poziția Statelor Unite al căror rol de mediator în acest război devine din ce în ce mai puțin nuanțat.

În ultimele săptămâni, oficialii americani de la cele mai înalte niveluri s-au întâlnit de mai multe ori cu omologii lor ruși. Potrivit surselor implicate, s-ar fi discutat doar despre riscul unei escaladări nucleare. Cu toate acestea, nu se poate exclude posibilitatea ca  și ei să fi sondat terenul pentru o eventuală negociere. În paralel, Jake Sullivan, consilier pentru securitatea națională a Statelor Unite, a invitat Kievul să ia în considerare o poziție de negociere ''realistă''.

În concluzie, mai mult decât victoria de la Herson, presiunea tot mai mare exercitată de Statelor Unite asupra Kievului și Moscovei ar putea fi elementul hotărâtor pentru redeschiderea negocierilor diplomatice, notează 24plus.ilsole24ore.com

(Traducerea Rador)