Jens Stoltenberg, despre implicarea NATO în conflictul din Ucraina: „Conflictul nu se va extinde dincolo de Ucraina”

Jens Stoltenberg, despre implicarea NATO în conflictul din Ucraina: „Conflictul nu se va extinde dincolo de Ucraina” Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei, deoarece acest lucru ar putea fi extrem de periculos. NATO a refuzat să instituie un spațiu de excludere aeriană pentru a evita escaladarea conflictului.

Jens Stoltenberg a declarat la Riga, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele leton Egils Levits, că „suferința pe care o vedem acum în Ucraina este îngrozitoare”. Cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse, iar alți 707 au fost răniți, arată cifrele oficiale, însă cele reale sunt "considerabil mai mari", spun reprezentanții ONU

Șeful NATO a subliniat însă că războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei. „Avem responsabilitatea de a ne asigura că conflictul nu va escalada și nu se extinde dincolo de Ucraina. Acest lucru ar fi și mai periculos, distructiv și chiar mai letal. Situația ar putea scăpa de sub control”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de BBC.

Alertă în flancul estic

În ultimele zile NATO și-a întărit semnificativ prezenta în flancul estic al alianței. „Pentru a se asigura că nu există loc de calcul greșit la Moscova, NATO și-a întărit semnificativ prezența în partea de est a alianței. Avem 130 de avioane în alertă maximă. Peste 200 de nave din nord până în Marea Mediterană și 1000 de trupe suplimentare în regiune. NATO va proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat“, a mai declarat Jens Stoltenberg, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără zonă de excludere aeriană

NATO nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina. Alianța a refuzat să institutue o zonă de excludere aeriană, solicitată de președintele Volodimir Zelenski.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta, vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat Jens Stoltenberg, vineri, după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

Președintele Ucrainei a spus că și-a pierdut interesul pentru alianță. „În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă, după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă”, a spus Volodimir Zelenski.