Aleksei Navalnii dezvăluie ceea ce vrea să afle toată lumea: „Va defini locul Rusiei în istoria secolului XXI” Ce spun rușii despre războiul din Ucraina

Aleksei Navalnii dezvăluie ceea ce vrea să afle toată lumea: „Va defini locul Rusiei în istoria secolului XXI” Ce spun rușii despre războiul din Ucraina Aleksei Navalnii. Sursa foto: arhiva EVZ

Cei mai mulți dintre locuitorii orașului Moscova se pronunță în favoarea încheierii războiului din Ucraina și pentru negocieri de pace. De asemenea, din ce în ce mai mulți moscoviți văd în Rusia un agresor. Este rezultatul unei cercetări sociologice prezentate de Aleksei Navalnii, principalul opozant al lui Vladimir Putin, din Rusia.

Aleksei Navalnii s-a opus invaziei din Ucraina și a solicitat, în permanență, cetățenilor ruși să iasă în stadă și să protesteze împotriva războiului. Într-o postare pe contul său de Twitter, acesta a prezentat concluziile unei cercetări sociologice cu privire la percepția rușilor asupra acestui război din Ucraina. El a precizat că această cercetare sociologică s-a făcut pe internet, online, iar nu prin telefon, iar aria celor chestionați s-a limitat doar la capitala Rusiei, Moscova.

„O chestiune de foarte mare importanță politică este dacă rușii susțin cu adevărat acest război oribil pe care îl poartă Putin împotriva Ucrainei. Răspunsul la această întrebare va defini în mare măsură locul Rusiei în istoria secolului XXI. Una este dacă Putin se bucură de aprobarea cetățenilor ruși pentru a ucide civili ucraineni și penru a distruge infrastructura vitală. Cu totul altceva este dacă afacerea sângeroasă a lui Putin nu este susținută de societate”, a arătat Aleksei Navalnii în postarea sa.

sursa foto. Twitter

Câți dintre ruși susțin războiul lui Putin

Navalnii a precizat că pentru a răspunde la această întrebare au fost organizate patru sondaje online, rapide, care au inclus câte 700 de participanți (în total 2.800 de persoane) din Moscova, utilizatori de internet. Eșantionarea s-a făcut pe cote de sex și vârstă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Putem observa schimbări rapide în evaluarea rolului care este atribuit Rusiei în război. Ponderea respondenților care consideră Rusia drept agresor s-a dublat, în timp ce ponderea celor care consideră Rusia un «făcător de pace» s-a înjumătățit. Deși mulți dintre participanți încă mai tind să învinovățească «Occidentul» pentru inițierea războiului, numărul celor care consideră Ucraina vinovată a scăzut la jumătate. Între timp, ponderea celor care acuză Rusia a crescut de la 14% la 36%, adică de 2,5 ori”, a arătat Navalnii.

sursa foto: Twitter

Rușii se tem de consecințe

Disidentul rus a mai precizat că procentul celor care cred că războiul nu va avea consecințe pentru viața lor este în scădere. Într-o săptămână, acesta a scăzut de trei ori. Cei mai mulți participanții la cercetare s-au declarat în favoarea negocierilor de pace și pentru încheierea cât mai curând posibil a ostilităților, „a acestui război fratricid”.

„După cum s-a menționat mai sus, acesta nu este un sondaj la nivel național. Nu cunoaștem dacă aceste cifre se regăsesc și la nivelul populației generale. Cu toate acestea, desfășurarea a 4 sondaje într-un interval de timp scurt ne-a oferit ocazia să observăm dinamica opiniei publice. De-a lungul istoriei departamentului de sondaj al ACF, nu am observat niciodată o asemenea dinamică a schimbărilor în rândul opiniei publice. A fost nevoie de câteva zile de război pentru a produce schimbări radicale de dispoziție în rândul rușilor”, a mai arătat Aleksei Navalnii.

sursa foto. Twitter

Rușii încep să vadă adevărata față a războiului

El a arătat că oamenii încep să înțeleagă ce se petrece și cine este responsabil pentru declanșarea conflictului, dar și despre adevăratele obiective ale războiului și posibilele consecințe.

„Fără îndoială, Kremlinul vede această dinamică, de unde și nervozitatea sa și încercările disperate de a pune capăt cât mai curând posibil campaniei de război. Atituinea anti-război va continua să crească în întreaga societate, așa că protestele nu ar trebui oprite în niciun caz. Oamenii sunt în general dispuși să-și schimbe atitudinea, dar numai dacă îi angajăm în dialog și le oferim informații adevărate despre război”, a mai precizat Aleksei Navalnii.

sursa foto. Twitter