Dezvăluirile care ne dau fiori! Ne pregătim de un război mondial? Buncărele, singura speranţă de salvare

Dezvăluirile care ne dau fiori! Ne pregătim de un război mondial? Buncărele, singura speranţă de salvare Cei mai bogați oameni din lume își construiesc noi buncăre. Sursa: Facebook

La începutul anilor 1960, președintele Kennedy era cel care recomanda civililor să ia în considerare adăposturile nucleare, în caz de conflict. Astăzi, pare că retrăim acele vremuri, căci buncărele sunt privite drept refugii în caz de război nuclear. Cât de mult s-a schimbat lumea de Criza Rachetelor, până astăzi.

În octombrie 1961, John F. Kennedy, cel care deținea funcția de președinte al SUA, a sfătuit populația civilă să construiască adăposturi care să-i poată apăra, în caz de atac nuclear. Aceste avertizări au survenit pe fondul tensiunilor din timpul Războiului Rece, când URSS și SUA au fost la un pas de a porni un război nuclear.

Criza Rachetelor din Cuba, Ucraina zilelor noastre

În 1962, americanii și ruși și-au disputat supremația în lume până aproape de distrugerea totală a acesteia. Criza Rachetelor a constat în 13 zile de tensiune globală, după ce rușii au amenințat cu utilizarea armei nucleare.

Văzând intențiile rușilor, americanii au sfătuit populația să ia în vedere construirea unor adăposturi în cazul unui atac nuclear.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, Kennedy a decis alocarea unui buget de 169 milioane de dolari pentru construirea unor  „fallout shelters”, adică a unor adăposturi antiatomice, atât în spațiile publice, cât și în cele private.

Astfel, numărul de adăposturi private a crescut, de la 65.000 în iunie 1961, la 200.000 în 1965, conform Hotnews.ro.

Românii, îngroziți de un posibil atac nuclear al Rusiei. Informația care a circulat și a creat panică totală

Reprezentanții Ministerului de Interne au făcut câteva lămuriri publice legate de o informație care a creat panică. Mulți români au vorbit despre un pericol nuclear, din cauza unui PDF cu instrucțiuni.

O informație care a circulat în spațiul public din România a fost lămurit de oficialii de la Ministerul de Interne. Subiectul este legat de pregătirea unor broșuri în format PDF cu „Măsuri ce se execută în caz de accident nuclear și urgență radiologică”, în contextul amenințărilor recente ale lui Vladimir Putin, ce vizează folosirea armelor nucleare.

Precizări venite de la Ministerul de Interne despre sfaturile pentru un atac nuclear

„Atragem atenția populației asupra unor mesaje scoase din context privind un set de măsuri ce trebuie luate în caz de accident nuclear și urgență radiologică, emis de ISU Constanța. Mesajele respective au fost transmise în spațiul virtual, prin intermediul rețelelor de socializare și unor aplicații, creând, în mod nejustificat, panică în rândul receptorilor.

Materialul se regăsește în setul măsurilor preventive în cazul diverselor tipuri de risc și este postat încă din 2012 pentru corecta informare a opiniei publice privind modul și măsurile de comportare în aceast tip de situație de urgență”, au anunțat oficialii de la Ministerul de Interne.

„Setul de măsuri ce trebuie luate de populație în caz de accident nuclear și urgență radiologică a fost descărcat folosind link-ul http://www.isudobrogea.ro/wp-content/uploads/2012/05/Masuri-ce-se-executa-in-caz-de-accident-nuclear-si-urgenta-radiologica.pdf.

Menționăm că toate seturile de măsuri privind pregătirea populației în cazul apariției unor situații de urgență pot fi consultate accesând link-ul http://www.isudobrogea.ro/prevenire/protectia_populatiei/”, au mai informat oficialii.

Telefonul trebuie folosit doar dacă este absolut necesar

„În cazul unui accident nuclear, părinții sunt sfătuiți să nu încerce să meargă „la școală pentru a-și lua copiii, deoarece personalul autorizat va avea grijă de ei”.

De asemenea, telefonul trebuie folosit doar dacă este absolut necesar, pentru ca liniile să fie libere pentru autorități.

„Rămâneţi în casă sau la subsol (pivniţă) până la primirea altor instrucţiuni. Dacă trebuie să ieşiţi din casă datorită unor motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme”, este recomandarea autorităților, în cazul unui accident nuclear.

De asemenea, „se interzice consumul legumelor din grădinile afectate, a laptelui produs în aceastã zonă sau al oricăror alimente, care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgenţă”.

Dacă alarma nucleară v-a surprins în exterior, odată ajunși la adăpost, trebuie să puneți hainele în saci de plastic și să-i închideți, apoi să vă spălați.

Sfaturi pentru cazul extrem al unui atac

În cazul unui atac nuclear, ideal ar fi să reușiți să:

  • rămâneţi calmi;
  • adăpostiţi membrii familiei dumneavoastră ;
  • adăpostiţi animalele ;
  • închideţi ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandã adezivă, bandã izolare, cârpe etc.) ;
  • comutați televizoarele sau aparatele de radio pe posturile desemnate sã transmită informaţii urgente şi ascultaţi instrucţiunile transmise ;
  • închideţi aragazul şi maşina de gătit sau stingeţi focul din sobã, dacă este cazul ;
  • închideţi gurile de aerisire, instalaþiile de ventilaţie sau de climatizare;
  • protejaţi, pe cât este posibil, hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic etc, conform gandul.ro.