Consecințele războiului din Ucraina. Ruinele Moscovei vor fi scena competiției dintre marile puteri. Kievul, ultima redută

Consecințele războiului din Ucraina. Ruinele Moscovei vor fi scena competiției dintre marile puteri. Kievul, ultima redutăSursă: Kianlin | Dreamstime.com

Invazia din Ucraina schimbă viziunea lumii. UE a devenit o unitate geopolitică, SUA folosește războiul pentru a-și impune reformele, Rusia nu mai are niciun fel de limite, iar China speră la o dominație economică asupra Moscovei.

Războiul a fost șocul care a condus la transformarea Uniunii Europene într-o unitate geopolitică. Ea l-a primit pe președintele Volodimir Zelenski în Parlament, a coordonat înarmarea rezistenței sale și a încercat să se desprindă de capitalismul rus.

„În numele efortului militar, nu suntem departe de a vedea ecologiștii europeni votând pentru redeschiderea minelor de cărbune. Politicienii care alimentau ambiguitatea cu privire la regimul Putin au dispărut electoral. Candidatura pro-europeanului Emmanuel Macron pentru un al doilea mandat prezidențial a fost un non-eveniment. Este realegerea prin război“, scrie Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare, predă relații internaționale la UFABC, citat Folha Online.

Care este strategia SUA

Liderul SUA folosește Ucraina pentru a-și relua reformele. „În Statele Unite, predomină logica izolaționistă instituită de Donald Trump. În discursul său privind Starea Uniunii, Joseph Biden a folosit Ucraina drept pretext pentru a-și relua agenda de reforme economice. Rapoartele privind investițiile în infrastructură și reglementarea prețurilor la insulină au ocupat mai mult spațiu decât digresiunile asupra libertății și democrației.

Statul american oferă resurse militare și exercită presiuni asupra aliaților rușilor, începând cu Iranul și Venezuela. Dar sufletul războiului rămâne în Europa“, mai scrie sursa citată.

Rusia pusă la zid. Kievul marea miză

Rusia a fost distrusă de sancțiuni, iar ocuparea Kievului este acum principalul obiectiv al lui Putin. „Având în vedere extinderea blocului occidental, Putin a deschis al doilea front: Rusia însăși. El a instituit pedepse de 15 ani de închisoare pentru oricine va aduce critici conflictului și a închis toată presa independentă. Circulă zvonuri despre introducerea legii marțiale și a recrutării militare obligatorii. Distrusă de sancțiuni, populația rusă trebuie să facă faţă și revenirii totalitarismului.

Putin cel întunecat şi realist, prezentat romanţat de Oliver Stone, care a ajuns la putere printr-o alianță între aparatul de securitate și capitalismul extractiv, aparține deja cărților de istorie. Discursurile sale sunt toate îmbibate în fanatism naționalist și religios.

Kievul va fi prima mare bătălie a războiului din Ucraina. În ochii europenilor, capitala este ultima linie de apărare a UE. Dacă va cădea, întregul continent va fi amenințat de dictatura militară-milenaristă.

În opinia lui Putin, Kievul "este mama tuturor orașelor rusești". Apărarea destinului istoric al imperialismului rus justifică toate mijloacele: masacrarea civililor, terorismul nuclear și amenințarea cu bomba“, mai scrie sursa citată.

Care este mutarea Chinei

China vrea să domine economic Rusia, dar fără Vladimir Putin. „Cât despre China, aceasta pare să joace într-un alt spațiu-timp. Sprijinul său pentru Rusia nu se extinde la Vladimir Putin. O putere cu ambiții globale nu ar încheia niciodată un pact de moarte cu un regim condamnat. Beijingul știe că va veni vremea când Kremlinul, cu sau fără autocrat, va trebui să-și organizeze reinserția geopolitică.

Scenariul unei Rusii dependente economic de China este considerată o amenințare existențială de către SUA. Ruinele Moscovei vor fi scena competiției dintre superputerile acestui secol“, mai scrie sursa citată. (Rador)