Evenimentul Zilei > Social > Intră în vigoare de pe 15 februarie. Anunț important despre certificatul verde
Intră în vigoare de pe 15 februarie. Anunț important despre certificatul verde

Intră în vigoare de pe 15 februarie. Anunț important despre certificatul verde

Se anunță schimbări majore pentru populație, în ceea ce privește certificatul verde. Dacă până în prezent acesta atesta și trecerea prin boală și prezentarea unui test negativ COVID-19, de pe data de 15 februarie documentul va fi eliberat doar persoanelor vaccinate. Regulile privind imunizarea au suferit și ele câteva modificări importante.

Începând cu data de 15 februarie, certificatul verde va fi oferit doar persoanelor care s-au vaccinat, a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul unei intervenții la postul public de radio „Kossuth”.

„Avem la dispoziție un atu care este bun împotriva ambelor tulpini, vaccinarea”, a spus prim-ministrul ungar, precizând că experții din sănătate au ajuns la concluzia că tulpina Omicron, deși este mai transmisibilă, prezintă riscuri mai puțin grave față de mutațiile precedente.

Certificatul verde va fi eliberat doar persoanelor vaccinate

Șeful Guvernului de la Budapesta a transmis că toate instituțiile statului sunt pregătite pentru vaccinare, Ungaria dispunând în prezent de peste 2.000.000 de doze de vaccin Pfizer şi 700.000 de doze de vaccin Moderna, pe lângă serul Sputnik.

Viktor Orban a sugerat că nu există loc de negocieri. Doar persoanele vaccinate vor primi certificat verde, iar în anumite cazuri, nu va fi acceptată imunizarea cu doar două doze de vaccin.

„Cei care s-au vaccinat cu două doze, să se prezinte şi pentru cea de-a treia. Iar părinţii să ia în calcul vaccinarea copiilor”, a mai transmis Viktor Orban, citat de hirado.hu.

Două doze de vaccin nu mai sunt suficiente

Documentul care oferă acces populației în diverse instituții și localuri va fi eliberat doar persoanelor care sunt vaccinate cu trei doze de ser anti-COVID-19 sau persoanelor vaccinate cu două doze, dar care să prezinte un termen de maximum șase luni de la a doua administrare.

În cazul celor care se vaccinează și cu doza booster, administrarea dozei trei trebuie să aibă loc la patru luni după ultima vaccinare, a informat șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas.

Regula se aplică cetățenilor cu vârsta de minimum 18 ani. În cazul celor mai mici, potrivit șefului de cabinet al premierului Ungariei, este suficientă administrarea a doar două doze de vaccin.

În ceea ce privește a patra doză, șeful de cabinet al lui Viktor Orban a precizat că vaccinarea va avea loc la recomandarea unui cadru medical.