Adevărul despre Pfizer și miocardită. Valeriu Gheorghiță, anunț pentru toată lumea
- Ionel Sclavone
- 15 ianuarie 2022, 10:24
Statul român a contractat 550.000 de doze de vaccin împotriva COVID pentru copii, care urmează să fie folosite în acest an.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că în acest moment dozele comandate ajung pentru vaccinarea a circa 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Aceasta dintr-un total de 1,2 milioane de copii care sunt eligibili pentru acest vaccin. Medicul a explicat că ar trebui vaccinați cu precădere copiii care suferă de boli cronice.
„În momentul de față, ce aș vrea să menționez, că România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022. Acestea ajung pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, dintr-un total de 1,2 milioane cât ar fi eligibil. Pentru că noi ne dorim o adresabilitate în mod deosebit către vaccinare a acelor copii care sunt cu afecțiuni cronice. Sunt cei care au obezitate, care au afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații - Sindromul Down, de pildă. Deoarece crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19. De asemenea, cei cu diabet, boli cronice renale, neoplazii, adică cancerele hematologice, limfoame, leucemii, pe care, din păcate, le întâlnim la această grupă de vârstă”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Ce trebuie să facă părinții
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ce trebuie să facă părinții care doresc să-și imunizeze copiii. El a precizat că vaccinul se poate administra și copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Singurul vaccin pentru copii autorizat în acest moment este cel dezvoltat de compania Pfizer.
„Sunt în momentul de față configurate în platforma Rovaccinare aceste cabinete de vaccinare pediatrice, unde au acces doar copiii împreună cu părinții lor și/sau reprezentantul legal. Este disponibilă deja programarea. Centrele pot fi foarte ușor identificate au și un icon specific care arată că e un cabinet pediatric și îl găsim ca P - de la Pfizer şi Ped - de la vaccin pediatric. Schema de vaccinare este constituită din două doze care se administrează la interval de 21 de zile. Vorbim de o doză care este de 10 micrograme practic, o treime din doza care se face în mod curent la persoanele de peste 12 ani”, a explicat medicul.
Cât de mari sunt riscurile pe care le implică vaccinul
Valeriu Gheorghiță a explicat că protecția oferită de vaccin este de peste 91% față de boala simptomatică. El a precizat că potrivit datelor științifice, nivelul de eficacitate și de siguranță a acestui vaccin este foarte bun. Valeriu Gheorghiță a precizat că riscul de miocardită la copii, principala temere a părinților, este foarte mic.
„Datele de eficacitate și mai ales de siguranță unde este principala temere, evident, a părinților și înțeleg absolut perfect această preocupare și această temere, sunt foarte bune. Acel risc de miocardită, de care se teme toată lumea la copii, este foarte foarte mic. Vorbim în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la 5 -11 ani. Aici s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze 2 administrate. Aceste cazuri s-au observat după doza 2.
Practic, rata de raportare la băieței este de 4 cazuri la un milion, față de rata de miocardită după COVID, la aceeași grupă de vârstă care este de 1 la 1.600 de cazuri. Deci cam aceasta este diferența și în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, a fost o evoluție ușoară, cu o internare de câteva zile, cu evoluție, repet, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.