Mulți copii români amenință cu suicidul! Părinții trebuie să intervină de urgență. Presiunile generate de jocurile online sunt prea mari

Mulți copii români amenință cu suicidul! Părinții trebuie să intervină de urgență. Presiunile generate de jocurile online sunt prea mari Sursa: arhiva EVZ

Mediul online provoacă dependență. Este avertismentul specialiștilor din psihologie, care au tras, de asemenea, un semnal de alarmă alături de autoritățile române în privința unei platforme de jocuri unde mai multe conturi ale minorilor au fost blocate. Măsura în cauză a fost luată după ce, sub presiunea performanței, copiii au amenințat că se sinucid.

Mai mulți copii care se jucau pe platforma online Roblox au amenințat că se sinucid. Autoritățile au blocat conturile minorilor, iar Poliția și Inspectoratele Școlare au lansat mai multe avertismente pentru părinți, „care trebuie să știe unde și pe ce site-uri intră copilul, astfel încât să nu se profite de el”, potrivit liderului Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Copii români, care se joacă pe Roblox, amenință cu suicidul 

Pozițiile minorilor în contextul activării pe platforma de jocuri Roblox au rădăcini într-o presiune a performanței, care în cazul acestora se exercită la un nivel foarte ridicat. „Este vorba de multe jocuri, dar și de un film popular în ultima perioadă. Toate acestea au în comun mesajul, «ori ești bun, ori ești eliminat!»”, a declarat psihologul Keren Rosner.

„Copiii trăiesc intens această eliminare (n.r. din joc), iar ei au impresia că nu sunt suficient de buni. Sunt aspecte importante și trebuie să le tratăm cu seriozitate. Lumea jocului pentru copii înseamnă substituirea jocului cu alți copii, bucuria de a face parte dintr-un grup. Atunci când sunt eliminați, ei pierd legătura, au sentimentul de excludere, iar asta este similar cu un club care îți închide ușa, iar atunci este greu pentru cei mici să facă față”, a explicat psihologul Keren Rosner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum ar trebui să gestioneze părinții situațiile extreme

În cazul în care minorii reacționează excesiv din punct de vedere emoțional în fața unor astfel de provocări, părinții ar trebui să intervină de urgență, însă nu apelând la ceartă. „El (n.r. copilul) trebuie să fie angrenat și să-l faci să înțeleagă că jocul e greșit. Cei pasionați de Roblox trebuie să fie redirecționați către alte jocuri mai puțin nocive”, a precizat psihologul.

Potrivit specialistei Mihaela Dinu, în astfel de situații este vorba despre dezvoltarea unei dependențe față de programul online, indiferent că este vorba despre rețele de socializare sau jocuri. „Au o dependență, iar atunci când li se interzice accesul, amenință cu suicidul. Responsabilitatea este a părinților, dar și a restului adulților din jurul celor mici. Ei sunt în formare și e nevoie să-i însoțim pe parcursul creșterii”, a afirmat psihologul clinician Mihaela Dinu.

Inspectoratele școlare, în alertă. Mesajul liderului Europol

Autoritățile au luat măsuri imediate după semnalarea cazurilor de amenințare cu suicid în cazul copiilor. Liderul sindicatului Europol a transmis, însă, că nu există suficiente pârghii pentru a gestiona infracționalitatea de acest fel în cazul instituțiilor școlare, subliniind totodată și importanța intervenției părinților.

„Cu toate că avem o structură de siguranță școlară, care se ocupă de infracționalitatea în zona școlii, avem puțin instrumente pentru astfel de cazuri. Avem doar această adresă, despre existența unor adrese IP din țara noastră cu mesajele unor minori care amenințau cu suicidul. Am informat inspectoratele școlare județene”, a transmis liderul Europol, Cosmin Andreica, într-o intervenție televizată la Realitatea TV.

Amintim că, în perioada sărbătorilor, principalele căutări ale copiilor pe internet au vizat mai multe jocuri online, printre care și platforma Roblox.