Ancheta care a scos la iveală originea pandemiei de Covid-19. Oamenii de știință au încercat să ascundă informații vitale

Ancheta care a scos la iveală originea pandemiei de Covid-19. Oamenii de știință au încercat să ascundă informații vitale Sursă: Arhivă EVZ

Oamenii de știință din Marea Britanie și Statele Unite consideră că virusul Covid-19 a fost construit în laborator, însă au considerat că dacă s-ar prezenta acest lucru oficial, China ar suferi mari probleme, conform e-mailurile identificate de curând.

Frica de a nu strica „armonia internațională”

Un e-mail de la Sir Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, din 2 februarie 2020 a spus că „o explicație” a fost că virusul Covid-19 a evoluat rapid dintr-un virus asemănător într-un laborator cu securitate redusă. În e-mailul adresat doctorului Anthony Fauci și doctorului Francis Collins de la Institutul Național de Sănătate din SUA, s-a spus că o astfel de evoluție ar fi putut „crea accidental un virus pregătit pentru transmiterea rapidă între oameni”.

Dar un om de știință important i-a spus lui Sir Jeremy că „dezbaterile ulterioare ar face un rău inutil științei”. Dr. Collins, fostul director al Institutului Național de Sănătate din SUA, a avertizat că ar putea afecta „armonia internațională”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicontele Ridley, coautor al cărții Viral: căutarea originii Covid, a declarat: „Aceste e-mailuri arată o lipsă lamentabilă de deschidere și transparență în rândul oamenilor de știință occidentali care par să fi fost mai interesați să închidă o ipoteză pe care o considerau foarte plauzibilă din motive politice.”

În e-mailuri, Sir Jeremy a spus că și alți oameni de știință credeau că virusul nu ar fi putut evolua natural. Un astfel de om de știință a fost profesorul Mike Farzan, de la Scripps Research, expertul care a descoperit modul în care virusul Sars original se leagă de celulele umane. E-mailurile au arătat că până pe 4 februarie, Sir Jeremy și-a revizuit estimarea unei scurgeri de laborator la 50:50, în timp ce profesorul Eddie Holmes, de la Universitatea din Sydney, a dat o estimare de 60:40 în favoarea unei eliberări accidentale.

Informații ținute ascunse

De asemenea, e-mailurile arată că Bob Garry, de la Universitatea din Texas, nu era convins că Covid-19 a apărut în mod natural. „Nu pot să-mi dau seama cum se realizează acest lucru în natură”, a spus el. Profesorul Andrew Rambaut, de la Universitatea din Edinburgh, a mai spus că locul de clivaj al furinei „mi se pare neobișnuit”. El a adăugat: „Cred că singurele persoane cu suficiente informații sau acces la mostre pentru a aborda problema ar fi echipele care lucrează în Wuhan”.

Noile detalii au ieșit la iveală după ce membrilor Comitetului Republican de Supraveghere al Camerei Republicii SUA li s-a acordat acces la documente, după ce s-au plâns că a fost redactat conținutul acestora atunci când au fost eliberate pe baza solicitărilor privind libertatea de informare.

E-mailurile arată că până la 2 februarie 2020, oamenii de știință încercau deja să oprească dezbaterea despre teoria scurgerilor din laborator. Un e-mail al doctorului Ron Fouchier către Sir Jeremy spunea: „O dezbatere ulterioară despre astfel de situații ar distrage, în mod inutil, atenția cercetătorilor de top de la sarcinile lor active și ar face un rău inutil științei în general și științei din China, în special”.

Instituțiile care au deținut e-mailurile au rezistat eforturilor de a publica conținutul lor. Universitatea din Edinburgh a respins recent o solicitare pentru libertatea informației din partea The Telegraph prin care se solicita să vadă răspunsurile profesorului Rambaut, susținând că „dezvăluirea ar putea pune în pericol sănătatea fizică sau mintală și siguranța persoanelor”, potrivit Yahoo News.