Primele 50.000 de doze de vaccin împotriva hepatitei B au fost recepționate de Ministerul Sănătății, urmând ca restul de până la 200.000 să ajungă în țară până la finalul lunii octombrie.

Ministerul a invitat Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toată țara să-și ridice dozele repartizate pentru a putea începe imunizările nou-născuților. La DSP Satu Mare s-au primit deja 800 de doze și sunt 650 de copii nevaccinați. De astăzi, vaccinul este distribuit maternităților, urmând ca recuperarea bebelușilor născuți în plină criză a vaccinului antihepatic să se facă în zilele următoare, după distribuirea vaccinului și la medicii de familie.

La Galați, au fost repartizate 1.100 de doze, care vor ajunge în județ la sfârșitul săptămânii, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Galați, Liliana Iordăchescu. Numărul copiilor nevaccinați este de 600, iar recuperarea lor se va face la medicul de familie.

Recuperare în spital sau la medicul de familie

În Prahova, s-au primit 1.500 de doze de vaccin, numărul copiilor neimunizați fiind de 1.139. Recuperarea bebelușilor se va face atât în maternități, prin ambulatoriul de specialitate, cât și la medicii de familie, la alegere.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Decebal Dan, a declarat că vaccinurile au fost deja distribuite în spitale, urmând ca, săptămâna viitoare, să ajungă și la medicii de familie. La nivelul fiecărui județ, a fost întocmit un plan de recuperare a copiilor nevaccinați, astfel încât termenele de imunizare să nu fie cu mult depășite.

Reamintim că, potrivit schemei obligatorii de vaccinare, bebelușii trebuie vaccinați împotriva hepatitei B la 24 de ore după naștere, apoi la două și șase luni se mai face un vaccin multivalent care protejează și împotriva hepatitei B. Medicii au decis în multe cazuri ca doza de la două luni să fie dată la trei luni, iar vaccinul de la șase luni să se facă o lună mai târziu.

Vaccinul împotriva hepatitei B pentru bebeluşi se administrează obligatoriu la noi în țară din 1995 și este gratuit. De circa trei luni vaccinul a dispărut din maternități, alături de cel împotriva tuberculozei.