Evenimentul Zilei > International > Human Rights Watch îi denunță pe ciomăgarii lui Vladimir Putin
Human Rights Watch îi denunță pe ciomăgarii lui Vladimir Putin

Human Rights Watch îi denunță pe ciomăgarii lui Vladimir Putin

Violenţele forţelor ruse de securitate împotriva susţinătorilor lui Alexei Navalnîi sunt norma, nu o excepţie, denunță Human Rights Watch.

Human Rights Watch îi denunță pe ciomăgarii lui Vladimir Putin. Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch a criticat, luni, actele de violenţă ale forţelor de securitate din Rusia.

Forțele de securitate ruse au acționat deosebit de dur împotriva protestatarilor care au cerut sâmbătă eliberarea lui Alexei Navalnîi. Potrivit HRW, aceste violențe reprezintă norma și nu excepția.

„23 ianuarie nu a fost o excepţie”, a declarat Damelia Aithojina, reprezentanta pentru Rusia a HRW.

HRW a trimis un comunicat după ce peste 3.500 de persoane au fost reţinute în timpul unor demonstraţii masive în întreaga Rusie pentru eliberarea lui Navalnîi.

Peste 1.400 de persoane au fost arestate numai la Moscova. Este cel mai mare număr înregistrat vreodată la un protest în capitală, conform unei evidenţe a portalului activist OVD-Info.

Membri în civil ai forţelor de securitate au bătut protestatari la Moscova şi Sankt-Petersburg, scrie Agerpres.

Human Rights Watch îi denunță pe ciomăgarii lui Vladimir Putin. „Calcă în picioare drepturile omului”

„Autorităţile îşi cunosc obligaţiile de a respecta drepturile fundamentale ale omului”, afirmă Human Right Watch. „Dar aleg nu doar să le ignore, ci să le calce în picioare”.

Pe de altă parte, miniștrii de Externe din statele UE analizează, luni, la Bruxelles, o reacție după arestarea lui Navalnîi. Și după arestările în masă în timpul demonstrațiilor din weekend din Rusia.

Letonia, Estonia și Lituania cer sancţiuni mai dure din partea UE împotriva Moscovei. Ministrul german de Externe german Heiko Maas a condamnat violențele împotiva susținătorilor lui Navalnîi.

„Oricine are dreptul de a-şi exprima opinia şi de a participa la demonstraţii, în conformitate cu Constituţia rusă”, a spus Heiko Maas

Însă majoritatea statelor membre par înclinate să mai aştepte înainte de a decide măsuri mai stricte contra Rusiei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.