Evenimentul Zilei > International > Hărțuiala iraniană. Focuri de avertizare trase de navele militare americane din Golful Persic
Hărțuiala iraniană. Focuri de avertizare trase de navele militare americane din Golful Persic

Hărțuiala iraniană. Focuri de avertizare trase de navele militare americane din Golful Persic

O navă de război a Marinei SUA a tras focuri de avertizare asupra a trei bărci cu motor iraniene care au ajuns la aproximativ 70 de metri de aceasta și de un vas al pazei de coastă care operează în apele internaționale din Golful Persic. Anunțul a fost făcut de Marina SUA.

Un incident anterior, petrecut în 2 aprilie, a marcat prima dată în mai bine de un an când navele iraniene au hărțuit nave americane în zonă.

Incidentul a avut loc luni seară în timp ce trei bărci cu motor ale corpului de gardă revoluționară islamică iraniană (IRGCN) s-au apropiat de ambarcațiunile de patrulare ale marinei americane USS Firebolt și de vasul Baranoff al Gărzii de Coastă din SUA care operau în nordul Golfului Persic.

Cele trei bărci iraniene s-au apropiat rapid de cele două nave americane și ceea ce un purtător de cuvânt al marinei americane a numit „o rază de acțiune inutilă, cu intenție necunoscută”, acționând la 68 de metri de ambele nave.

Focurile de avertizare au îndepărtat „curioșii”

„Echipajele SUA au emis mai multe avertismente prin radio și dispozitivele de sunet, dar navele IRGCN și-au continuat manevrele la mică distanță”, a spus comndorul Rebecca Rebarich, purtător de cuvânt al celei de-a 5-a flotei a Marinei, care supraveghează operațiunile navale ale SUA în Orientul Mijlociu.

„Echipajul Firebolt a tras apoi focuri de avertizare, iar navele IRGCN s-au îndepărtat la o distanță sigură de navele americane”, a adăugat ea.

Rebarich a spus că acțiunile celor trei bărci iraniene „au crescut riscul de calcul greșit și / sau coliziune” și nu au respectat „regulile rutiere” maritime.

Caracterizarea incidentului de luni a fost diferită de incidentul din 2 aprilie pe care Marina l-a caracterizat drept „nesigur și neprofesionist”.

„Nu apreciem că aceasta este o tendință nouă”, a spus Rebarich despre ambele incidente. „Evaluăm fiecare interacțiune pe baza faptelor și circumstanțelor.”

Ea a menționat că, în incidentul din 2 aprilie, catamaranul IRGCN Harth 55 a efectuat „manevre agresive, nesigure, hărțuitoare împotriva navelor noastre”, în timp ce intenția celor trei nave iraniene din incidentul de luni a fost „neclară”, scrie abcnews.go.com.

În ultimii ani, faptul că ambarcațiunile iraniene hărțuiesc navele militare americane a devenit o rutină, dar oficialii americani nu știau clar de ce Iranul părea să întrerupă aceste activități în ultimul an. Navele  SUA se află în Golful Persic din 2003.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.