Evenimentul Zilei > Actualitate > Navele de război ale SUA și Iran, întâlnire tensionată în Golful Persic. FOTO
Navele de război ale SUA și Iran, întâlnire tensionată în Golful Persic. FOTO

Navele de război ale SUA și Iran, întâlnire tensionată în Golful Persic. FOTO

Navele de război aparținând Statelor Unite și forțelor navale iraniene au avut o întâlnire tensionată în Golful Persic la începutul acestei luni.
Întâlnirea descrisă ca fiind tensionată marchează primul astfel de incident în decurs de un an, pe fondul unor tulburări mai ample din regiune, din cauza acordului nuclear zdrobit de la Teheran.

Iranul nu a recunoscut imediat incidentul, care a avut loc în momentul în care Washingtonul și Teheranul au anunțat că vor purta negocieri indirecte care vizează relansarea acordului nuclear Iranului din 2015. Discuțiile dintre Iran și puterile mondiale au început la Viena la începutul acestei luni și urmează să se reia în capitala Austriei pe 27 aprilie.

Oficialii Marinei SUA au spus că trei nave iraniene de atac rapid și o navă cunoscută sub numele de Harth 55 au îngrămădit (foto) două nave ale Poliției de Coastă în timp ce patrulau în apele internaționale din Golful Persic.

Navele de război ale SUA și Iran, întâlnire tensionată în Golful Persic. FOTO

An Iranian Revolutionary Guard vessel cuts in front of the U.S. Coast Guard ship USCGC Monomoy in the Persian Gulf, April 2, 2021, (U.S. Navy via AP Photo)

Nava Harth 55 a traversat în mod repetat prin faţa USCGC Monomoy și USCGC Wrangell, forțând navele de Coastă să vină să facă manevre defensive pentru a evita coliziunea, au spus oficialii.

„Echipajele SUA au emis mai multe avertismente prin radio, dar au continuat manevrele nesigure”, potrivit comandantului Rebecca Rebarich, o purtătoare de cuvânt a celei de-a 5-a flote din Bahrain a Marinei SUA.

„După aproximativ trei ore de la lansarea de către SUA a avertismentului și efectuarea manevrelor defensive, navele iraniene s-au îndepărtat de navele SUA”.

Interacțiunea a marcat primul incident „nesigur și neprofesionist” care a implicat nave de război iraniene din 15 aprilie anul trecut, a adăugat Rebarich.

„Forțele navale americane continuă să rămână vigilente și sunt instruite să acționeze într-o manieră profesională, în timp ce ofițerii noștri de comandă își păstrează dreptul inerent de a acționa în autoapărare”, a spus Rebarich.
Incidentul vine în timp ce Iranul negociază cu puterile mondiale la Viena asupra Teheranului și Washingtonului  cu privire la acordul nuclear din 2015 , urmând să se reia discuțiile marți, potrivit celor relatate de dailysabah.