SMS-urile trimise de cetăţeni la un număr special pentru a anunţa ieşirea din casă, precum şi programările pentru cumpărături vor rămâne de domeniul trecutului, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii a început de la ora 00:30, prelungindu-se corespunzător şi programul de funcţionare a restaurantelor, iar deplasările între regiunile ţării vor putea fi efectuate în mod liber.

Săptămâna viitoare va aduce şi deschiderea altor activităţi întrucât guvernul grec a decis întoarcerea la normalitate după ce a cântărit o serie de factori. Potrivit argumentelor prezentate de guvern, chiar dacă încărcătura virală în ţară nu a fost încă limitată, ritmul vaccinării creşte, la fel şi gradul de imunizare a populaţiei, iar testele efectuate sunt mult mai multe în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Deplasarea în insule se va realiza pe baza Green pass

Printre cele mai importante interdicţii care se ridică începând de vineri este cea a circulaţiei în afara judeţului de reşedinţă. Totuşi rămân unele restricţii care vor fi în vigoare pentru călătoriile în insule, pentru care se va aplica varianta grecească a „paşaportului verde”. Green Pass este posibil să rămână mai mult timp în vieţile noastre. Astfel, cei care doresc să ajungă la o destinaţie din insulele greceşti trebuie să dispună de unul dintre următoarele certificate:

Certificat de vaccinare care să ateste trecerea a cel puţin 14 zile de la rapel

– Un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore sau un test rapid sau un autotest realizat cu 24 de ore înainte de plecare

– Un certificat de trecere prin boală valabil pentru o perioadă cuprinsă între două şi nouă luni de la vindecare.

Verificarea acestor certificate va fi realizată de companiile aeriene sau de navigaţie, iar obligativitatea prezentării unuia dintre documentele de mai sus este valabilă pentru toţi călătorii cu vârsta mai mare de 5 ani. Fac excepţie de la această obligativitate insulele Lefkada, Salamina şi Evia. Declararea autotestului (self test) se va realiza în platforma selftesting.gov.gr, iar formularul PLF va continua să fie valabil pentru turiştii care intră în ţară.

Guvernul grec subliniază că orice eliminare a restricţiilor se realizează cu condiţia respectării în continuare a măsurilor de protecţie întrucât, după cum avertizează specialiştii, încărcătura virală rămâne ridicată în societate.

Pentru deschiderea turismului va fi valabil Green Pass+ , iar începând cu 1 iunie se va aplica şi sistemul de testare aleatorie la intrarea în ţară. Din data de 28 mai vor fi reluate activităţile culturale în aer liber, însă pe tot parcursul lunii mai, muzica live va fi interzisă în restaurante. (Rador)

Το lockdown φεύγει… – Τι έρχεται σε εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμό