La sfârșitul lunii iunie, începutul lui iulie, este de așteptat ca la nivelul Uniunii Europene (UE) să fie adoptat certificatul verde care să le permită persoanelor vaccinate să călătorească în țările care compun spațiul comunitar. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România. 

Modul prin care va fi introdus acest certificat de vaccinare va respecta datele cu caracter personal, iar informaţiile furnizate în urma scanării codului QR nu vor fi stocate în alte baze de date. „Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal.

„Ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date”

Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Codup QR poate să fie solicitat și va putea fi descărcat electronic, iar informațiile, scanate de pe telefoane, în punctele de trecere a frontierei. În țara noastră, există deja o echipă care lucrează la acest sistem care să se alinieze regulilor adoptate de Uniunea Europeană. Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur.

Ce beneficii au persoanele care posedă acest certificat

Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, altfel, orice persoană poate să se testeze şi conceptul care se doreşte la nivel european este accesul gratuit la testare tocmai pentru a nu fi, într-un fel sau altul, condiţionată vaccinarea”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.