Gogoșelele măicuțelor. Secretele unei rețete vechi, din 1547

Gogoșelele măicuțelor. Secretele unei rețete vechi, din 1547Sursa: dreamstime.com

Această rețetă delicioasă este cunoscută în diferite țări sub diverse denumiri. De exemplu, în Germania sunt numite Nonnenfürzle, în engleză sunt denumite Nun's farts sau Nun's puffs. Rețeta a fost consemnată pentru prima dată în anul 1547, iar în România, acest desert este cunoscut sub numele de „gogoșelele măicuțelor”.

„Gogoșelele măicuțelor” se caracterizează prin forma lor țuguiată, cu o crustă crocantă în exterior și un miez gol pe interior. Acestea se fac rapid și cu doar câteva ingrediente, iar gustul lor este de neegalat.

Ingrediente

  • 125 g făină tip 000,
  • 250 ml lapte,
  • 25 g zahăr,
  • 50 g unt 82%,
  • 3 ouă,
  • praf de sare,
  • vanilie,
  • zahăr vanilat,
  • coaja de la ½ lămâie,
  • ulei pentru prăjit,
  • zahăr pudră și scorțișoară pentru servit.

Mod de preparare

Într-o cratiță, adăugați untul, vanilia, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Plasați cratița pe foc și așteptați ca untul să se topească și zahărul să se dizolve complet. Turnați și laptele cald în cratiță. Pe măsură ce laptele se apropie de punctul de fierbere, adăugați și făina și amestecați energic pe foc. Continuați să amestecați până când aluatul devine compact. Lăsați-l pe foc încă două-trei minute pentru a se îngroșa.

Asigurați-vă că amestecați în mod continuu pentru a evita arderea aluatului. După aceea, îndepărtați cratița de pe foc și permiteți-i să se răcească timp de aproximativ 30 de minute. Transferați amestecul în robotul de bucătărie și adăugați ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare ou. Lăsați aluatul să se odihnească timp de încă o jumătate de oră, acoperindu-l cu o folie de plastic.

Apoi, alegeți o cratiță mai adâncă și umpleți-o generos cu ulei. Gogoșile trebuie să fie prăjite într-o baie de ulei. Prăjiți aproximativ șase gogoșele odată. Folosiți o lingură înmuiată în ulei pentru a scoate aluatul din vas. Cu ajutorul unei lingurițe, modelați compoziția în formă de gogoașă și încercați să le faceți un moț.

Prăjiți-le pe ambele părți până devin aurii. După ce sunt gata, „gogoșelele măicuțelor” pot fi presărate cu zahăr vanilat și scorțișoară sau servite cu sos de vanilie, ciocolată sau gem, după preferință, potrivit rețeteșivedete.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News