Evenimentul Zilei > Sport > Gigi Becali îngroapă FCSB în Europa. Echipa s-a prăbușit în clasamentul coeficienților
Gigi Becali îngroapă FCSB în Europa. Echipa s-a prăbușit în clasamentul coeficienților

Gigi Becali îngroapă FCSB în Europa. Echipa s-a prăbușit în clasamentul coeficienților

Sub patronajul lui Gigi Becali, FCSB s-a prăbușit în clasamentul coeficienților europeni, ajungând pe cea mai slabă poziție pe care a ocupat-o din anul 2004 și până în prezent.

FCSB riscă să iasă din top 70 până la finalul actualei ediții a cupelor europene, dat fiind că nu mai poate acumula puncte pentru a se menține în clasament. Echipa lui Gigi Becali se va afla la startul viitoarei ediții a cupelor europene, în vara lui 2022, pe cel mai slab loc ocupat în ultimii 18 ani, după cum relatează GSP.

Iar acest lucru se datorează parcursului dezastruos pe care FCSB l-a avut pe continent în anii precedenți. Echipa s-a prăbușit-o efectiv în topul coeficienților.

În prezent, FCSB ocupă poziția 78-a, însă nu mai poate acumula puncte deoarece a fost eliminată din primul tur al Conference League de Șahtior Karagandî.

Niciodată, în perioada 2005-2020, FCSB nu s-a aflat atât de jos în clasamentul european. E drept că în momentul în care Gigi Becali a preluat clubul, în 2003, echipa ajunsese pe locul 118 și nu mai ridica pretenții la performanțe în cupele europene. La două ediții din precedenții 3 ani, înainte ca Becali să devină acționar majoritar, roș-albaștrii nici nu participaseră în cupele europene.

Toni Petrea își ceartă elevii

FCSB se duce în jos, în clasament

În prezent, situația este asemănătoare, iar FCSB se îndreaptă încet-încet spre coada clasamentului. Iar de urcat sunt slabe șanse, dat fiind că poate fi depășită de alte formații care au rămas în joc în Europa League și Conference League.

Pentru prima dată clubul lui Becali a fost detronat, în clasamentul coeficienților de o altă echipă din România, CFR Cluj. Gruparea de sub Gruia are 19.000 de puncte și va mai disputa cel puțin 5 meciuri în actuala ediție.

Astfel, FCSB poate fi depășită de cluburi precum Genk, Betis, Ferencvaros, Zoria, Midtjylland, Rapid Viena, PAOK Salonic, Monaco, Antwerp, Fenerbahce, Legia Varșovia.

Consecințele pentru gruparea lui Becali

Dacă acest lucru se va întâmpla, echipa lui Gigi Becali va pierde statutul de cap de serie la viitoarele trageri la sorți din cupele europene. Ca să se mențină pe lista capilor de serie FCSB trebuie să câștige titlul. În caz contrar s-ar putea să meargă în urna out-siderilor, ceea ce i-ar complica mult din misiune.

Pe de altă parte, gruparea lui Becali va pierde sume de ordinul milioanelor de euro. Faptul că de 4 ani n-a accesat grupele cupelor europene, i-a adus FCSB-ului o pierdere financiară foarte mare. Pentru tururile preliminare din perioada 2019-2021, echipa a strâns 2,9 milioane de euro.

În ultimul an în care a disputat primăvară de Europa League și a ajuns în play-off-ul competiției, a obținut 5,2 milioane de euro. În 2017, când s-a reușit calificarea în grupe și s-au disputat meciuri în toamna Europa League, încasările au atins aproape 12 milioane de euro.