Evenimentul Zilei > Sport > Miză uriașă pentru campionatul românesc de fotbal. Echipele care vor ajunge în cupele europene
Miză uriașă pentru campionatul românesc de fotbal. Echipele care vor ajunge în cupele europene

Miză uriașă pentru campionatul românesc de fotbal. Echipele care vor ajunge în cupele europene

Coeficientul deținut de FCSB și CFR, campioanele-surpriză din țări precum Kazahstan, Belarus, Norvegia, Israel și Cipru, dar și sistemul impus de UEFA creează un traseu destul de accesibil pentru câștigătoarea din Liga 1: va fi cap de serie în primele două tururi din UCL, iar în play-off-ul UEL ar putea da peste nume precum Qarabag, Legia sau Malmo.

Pretendentele la titlul de campioană se încurcă aproape etapă de etapă, nivelul lor pare că scade cu cât se apropie finalul play-off-ului, dar miza, în acest moment, pentru ceea ce va însemna locul 1 în ediția viitoare a cupelor europene, a devenit una și mai mare.

Așa cum arată configurația campionatelor de pe continent, CFR sau FCSB, indiferent care dintre ele va merge în preliminariile UCL, va fi sigur cap de serie. Atât în primul tur preliminar, cât și în al doilea. Iar acest lucru conferă o șansă imensă de a atinge turul 3 preliminar al Ligii, care înseamnă automat garantarea prezenței în play-off-ul din Europa League.

FCSB are încă un coeficient foarte bun, 21.000, în vreme ce CFR l-a tot îmbunătățit în precedenții doi ani și atinge și ea în prezent 16,500. În mod normal, dacă în toate campionatele care nu trimit direct echipă în grupele Ligii s-ar fi impus favoritele, atunci campioana din Liga 1 ar fi avut statut de favorită doar în turul 1.

Așa însă, cu echipe care n-au punctaj european bun, dar care au cucerit titlul, exemple Bodo Glimt (Norvegia), Kairat (Kazahstan), Omonia Nicosia (Cipru), Șahtior Soligorsk (Belarus), CFR sau FCSB stau bine în topul coeficienților, lucru care le-ar permite să dea peste adversare accesibile în primele două tururi.

În a 3-a „dublă” în Liga Campionilor, campioana din Liga 1 n-ar mai fi cap de serie, însă eliminarea din C1 ar trimite-o în play-off-ul din Europa League, competiție unde nu mai are acces nicio altă formație din România, toate celelalte 3 reprezentante ale noastre urmând să ia startul în Conference League.

În play-off-ul de UEL, CFR sau FCSB ar da peste o altă echipă eliminată în turul 3 din Champions, iar printre acestea sunt nume la îndemână, gen Qarabag, Legia Varșovia, Malmo, scrie gsp.ro