Evenimentul Zilei > International > Germania a atins un nivel record. Situația este „dramatică”. Oficialii cer măsuri drastice. Ce se întâmplă acolo e greu de imaginat
Germania a atins un nivel record. Situația este „dramatică”. Oficialii cer măsuri drastice. Ce se întâmplă acolo e greu de imaginat

Germania a atins un nivel record. Situația este „dramatică”. Oficialii cer măsuri drastice. Ce se întâmplă acolo e greu de imaginat

Germania a raportat cel mai mare val de infecții cu Covid-19 într-o singură zi, în timp ce cancelarul Angela Merkel a declarat că situația „dramatică” este rezultatul celui de-al patrulea val, care a lovit țara cu toată forța.

Institutul Robert Koch (RKI), centrul de boli și control al Germaniei, a raportat 65.371 de cazuri noi în ultimele 24 de ore – este o creștere cu 12.545 de infecții noi comparativ cu perioada anterioară de 24 de ore. Dar este posibil ca aceste cifre să fie  „de două ori sau de trei ori mai mari”, a declarat șeful RKI Lothar Wieler.

Germania a raportat 264 de decese  Covid-19 de miercuri până joi

Împingând numărul total de decese de când a început pandemia la 98.000 de persoane, potrivit datelor RKI. Rata de incidență de șapte zile din Germania a atins, de asemenea, niveluri record de 336,9 cazuri de Covid la 100.000 de persoane, față de 249,1 cazuri raportate în urmă cu o săptămână, a raportat RKI.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest, cu puțin peste 67% din populație complet vaccinată. Aproximativ 33% nu au nicio protecție împotriva virusului, potrivit RKI. Acesta este unul dintre motivele pentru care infecțiile au crescut la niveluri record, spun experții.

„Deoarece campania de vaccinare în Germania s-a demarat la începutul acestui an, vedem acum unele grupe de vârstă și unele persoane își pierd rapid imunitatea împotriva Covid-19”, a spus Tobias Kurth, profesor de sănătate publică și epidemiologie la spitalul universitar Charité, Berlin.

Merkel: Situația actuală a pandemiei din Germania este dramatică

„Situația actuală a pandemiei din Germania este dramatică, nu o pot spune altfel”, le-a spus miercuri cancelarul Merkel primarilor din toată Germania. Spitalizările și decesele rămân la un nivel mult mai scăzut decât în ​​vârfurile anterioare, dar există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la rata scăzută a vaccinării a țării pe măsură ce se apropie lunile de iarnă.

Ar fi un dezastru să acţionăm doar când secţiile de terapie intensivă sunt pline, pentru că atunci ar fi prea târziu, a adăugat Angela Merkel.

Germania este pe cale să devină următoarea țară care impune reguli mai stricte celor care nu au fost pe deplin vaccinați. Trei partide care alcătuiesc noul guvern de coaliție au aprobat joi un proiect de lege care ar urma să intre în vigoare reguli mai stricte.

Măsurile care vor fi impuse germanilor

Camera superioară a parlamentului ar impune germanilor să poarte măști de protecţie și să furnizeze dovada vaccinării, un certificat de recuperare sau un test Covid-19 negativ pentru a merge cu autobuzul cu trenul sau pentru a intra în anumite locații.

Testele gratuite Covid-19 vor fi reintroduse, precum și permisiunea de a lucra de acasă ori de câte ori este posibil. Noua legislație este concepută pentru a oferi un cadru la nivel național în care regiunile țării pot alege dintr-un set de măsuri, în funcție de gravitatea focarului. În acest scop, regiunile au liber pentru a înăspri restricțiile în punctele fierbinți de Covid-19, după cum este necesar.

Partidul Verzilor cere „blocare pentru cei nevaccinati”. O izolare la nivel de țară ar putea fi singura opțiune în această etapă a celui de-al patrulea val al Germaniei, a spus Kurth pentru CNN, deoarece „pur și simplu avem prea multe infecții cu Covid-19 în fiecare zi”.

Chiar dacă oamenii sunt vaccinați, pot transmite virusul altora

Din păcate, ar putea fi nevoie să ne gândim să facem un pas mai departe și să punem bariere pentru întreaga populație, a spus Kurth. Berlinul a impus deja restricții persoanelor nevaccinate, unde de luni este necesară dovada vaccinării complete sau a recuperării de la Covid-19 în ultimele șase luni pentru intrarea în baruri, restaurante, cinematografe și alte locuri de divertisment.

„Pentru prima dată din august, peste 500.000 de cetățeni din Germania au fost vaccinați ieri”, a scris ministrul interimar al Sănătății din Germania, Jens Spahn, pe Twitter. El a spus că acestea includ 381.560 de vaccinări de rapel, „care sunt atât de importante pentru a sparge acest al patrulea val”.

Nici Austria nu stă mai bine

De luni a intrat în vigoare un blocaj care vizează în mod special persoanele nevaccinate – care sunt mai mult de o treime din populația țării – şi li se interzice părăsească locuințele, cu excepția câtorva motive specifice. Joi, a fost anunțat că blocarea va fi extinsă la întreaga populație care locuiește în provinciile Salzburg și Austria Superioară, deoarece „noile infecții cu coronavirus continuă să crească brusc”, a scris guvernul local din Salzburg pe site-ul său.

Austria a raportat joi un record de 15.145 noi zilnic. Rata de incidență pe șapte zile a țării a atins, de asemenea, un record de 989 de cazuri la 100.000 de persoane.

În schimb, Spania și Portugalia au evitat greul valului de iarnă după ce au înregistrat cele mai mari rate de vaccinare din Europa. Franța, care are aproape 75% din populația sa totală vaccinată, suportă noul vârf de infecție mai bine decât vecinii săi. Aproape 5 milioane de francezi au primit vaccinul de rapel Covid, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, într-un interviu acordat presei franceze LCI. Este mult. Ne pune deasupra majorității vecinilor noștri europeni, dar este încă prea puțin, a spus Attal. „Trebuie să continuăm”, mai spune el, potrivit CNN.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: