Evenimentul Zilei > Economie > George Simion susține că plecarea Enel din România îi va pune în pericol pe români
George Simion susține că plecarea Enel din România îi va pune în pericol pe români

George Simion susține că plecarea Enel din România îi va pune în pericol pe români

Grupul Enel a anunțat că vrea să se retragă de pe piața din România. Decizia a fost prezentată printr-un raport arătat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day. Reacțiile oficiale la aflarea acestei vești au continuat să apară pe parcursul zilei de marți. În timp ce președintele Consiliului Concurenței a afirmat că „nu este nicio tragedie”, George Simion a fost de altă părere, la extrema opusă.

Compania Enel a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari). Scopul acestor vânzări este de a reduce datoria netă. Ulterior, compania își va concentra prezenţa sa în şase ţări. Aceasta este noua strategie a celei mai mari companii italiene de utilităţi. Decizia a fost anunțată marți, 22 noiembrie, în timpul Conferinţei Capital Markets Day.

Informația privind plecarea ENEL din România a apărut într-un raport al companiei. Dar cel mai uimitor lucru este că statul român susține că nu ar fi primit nicio notificare despre această plecare, aceștia au aflat prin intermediul reprezentanților ANRE.

Nu se știe momentan se va întâmpla cu cei peste 3 milioane de clienți, pentru că astăzi președintele Consiliului Concurenței a cerut intervenția CSAT pe această temă. Două posibile variante ar fi că vor ajunge la un furnizor de ultimă instanță sau vor fi transferați la compania care va prelua operațiunile grupului italian.

Invitat la emisiunea în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, George Simion a vorbit despre această plecare bruscă a companiei Enel și a prezentat câteva opinii legate de posibilele soluții pe care le-ar putea avea statul român.

„Ne gândim îngrijorați pentru securitatea energetică viitoare a României”

„Eu cred că dacă România are o guvernare care se gândește la următorii 10-15 ani ar trebui răscumpărat ENEL-ul, nu înainte de a verifica dacă s-a respectat contractul de privatizare.

Nu trebuia să înstrăinăm aceste companii din domeniile strategice. Cu siguranță, cei care sunt acum la guvernare trebuie să se pronunțe, pentru că am văzut ce profituri uriașe au făcut distribuitorii de energie și ne gândim îngrijorați pentru securitatea energetică viitoare a României.

Opțiunea noastră, a celor de la AUR, este de a răscumpăra acțiunile Enel. Cu siguranță, chestiunea energetică trebuia pusă pe masa CSAT-ului de foarte mult timp. Nu s-a întâmplat acest lucru. Singurul care a tăiat și a spânzurat în domeniul Energiei a fost ministrul Virgil Popescu. Și vedem unde s-a ajuns.

Se revine la o piață a energiei reglementată abia pe 1 ianuarie, în tot acest an peste 5 miliarde de euro s-au dat degeaba către firme intermediare, s-au mărit prețurile artificial.

„La nivel intern și la nivel extern statul român este în genunchi”

E mult prea târziu data de 1 ianuarie și cu siguranță independența noastră energetică este o chestiune care vizează CSAT-ul și ar trebui să vizeze toate instituțiile care se ocupă de securitate națională. Eu cred că în acest moment, și la nivel intern și la nivel extern statul român este în genunchi. Asta este poziția caracteristică pentru actualii guvernanți.

De altfel, nu este primul distribuitor care își anunță intenția de plecare. A mai fost și cazul CEZ. Ce trebuie în acest moment să facă statul român este să-și revină din această degringoladă în care este și să recapete tot ce este românesc.

Eu cred că statul român, așa cum a putut avea grijă ca energia electrică să ajungă la toți consumatorii în ani în care tehnologia nu era atât de dezvoltată, cred că poate să asigure și în acest moment faptul ca energia să ajungă la consumatori.

„Toate statele importante din Europa dețin active în România”

Ce deranjează este revenirea la o piață reglementată, scăderea marjei de profit și știm că aceste companii de distribuție au avut profituri enorme și dacă nu le mai convine celor de la Enel, își anunță plecarea de aici sau din zonă, probabil este o gândire a statului italian. Vedem cum toate statele importante din Europa dețin active în România.

Din păcate, noi nu mai  suntem suverani la nivel de decizie, decid alte state. Statul austriac am văzut că l-a vizitat, ieri, pe Klaus Iohannis. Compania OMV Petrom decide să investească în Republica Moldova, dar nu decide primirea României în spațiul Schengen, Austria și nici Olanda și nici alte state care au active importante în România.

„Statul român a înstrăinat acțiuni în companii importante pe sume derizorii”

Lucrurile acestea se pot negocia dacă avem decidenți care doresc să negocieze și care țin la interesul statului român și la interesul românilor, care vedem că sunt păgubiți sau cel puțin anul acesta au fost cei mai păgubiți din pricina subiectului numit energie.

Am văzut că statul român a înstrăinat acțiuni în companii importante pe sume derizorii. În primul și în primul rând trebuie analizat contractul de privatizare al Enel.

Totodată am văzut cum practic a fost răscumpărată participațiunea americanilor de la Exxon din Marea Neagră din gazele care aparțin românilor. Cred că se pot găsi soluții pe termen lung ca românii să redevină stăpâni pe proprietatea lor”, a spus George Simion, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.