Compania care va cumpăra Enel România. Care este valoarea tranzacției
- Emma Cristescu
- 26 octombrie 2022, 19:12
Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) va cumpăra 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacţie care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro. Deja au avut loc primele discuții despre contract.
Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) va avea 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacţie care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro. Un memorandum de înţelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC şi Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuţiile conducerii PPC cu băncile greceşti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica şi Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanţarea unei părţi din investiţie.
Firma va achita 300-400 de milioane de euro în numerar şi va urma să acopere restul din împrumuturi, conform unui raport din media elenă. România este o piaţă pe care preşedintele şi CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaşte, el conducând anterior operaţiunile din România ale grupului italian.
Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de ţări din lume şi având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
PPC operează reţelele de distribuţie de energie din Grecia, dar şi aproape 100 de centrale de producţie. În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a preţurilor şi cele legate de tarifele de distribuţie din România „afectează grav” toată situația. „Nu are sens să investeşti într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, potrivit Profit.
ENEL- PSD, nou proiect de lege
PSD a propus o Ordonanță de Urgență care să permită revenirea la piața reglementată, așa cum prevedea OUG 27/2022 înainte de a fi modificată de coaliția de guvernare. Cei care au cerut revenirea la o piață reglementată au fost chiar furnizorii de energie. Proiectul de lege al PSD a fost redactat de socialiști în colaborare cu ENEL România.
Ordonanța de Urgență lansată la propunerea PSD prevede, atât pentru consumatorii casnici, dar și pentru companii:
- menținerea unui preț final pe care consumatorul ȋl va avea de suportat și compensarea diferenței de stat, direct prin furnizor;
- revenirea provizorie la sistemul ca ANRE să intermedieze contractele dintre consumator și producător; prețul maximum de vânzare pentru producători va fi de 450 Lei/MWh;
- nivelul de compensare pentru producători va fi stabilit în conformitate cu evaluările ANRE, luând ȋn calcul ca profitul acestora să nu depășească 10%;
- noile reglementări se vor aplica și contractelor deja încheiate ȋntre consumator și furnizorul de energie;
- între 1 ianuarie-31 decembrie 2023, consumatorii casnici al căror consum mediu lunar în 2022 era între 0,01-300 kWh, vor achita 0.8 lei/kwh, cu TVA inclus în cazul unui consum de maximum 255 kWh/lună. La depășirea plafonului, prețul va fi de 1 leu/kwh;
- companiile vor achita 1 leu/kwh;
- consumatorii vulnerabili, instituțiile publice, așa cum este cazul școlilor sau spitalelor, dar și IMM-urile și companiile de stat afectate de fluctuațiile pieței, cum a fost cazul Metrorex, vor putea beneficia de prețuri reglementate.