Evenimentul ZileiEconomiePrețurile gazelor naturale continuă să scadă în Europa. Analiză

Prețurile gazelor naturale continuă să scadă în Europa. Analiză

Prețurile gazelor naturale continuă să scadă în Europa. Analiză
Prețul gazelor naturale în Europa continuă să scadă. Gazele naturale din Europa s-au ieftinit cu 3,34%, luni dimineață, au arătat datele de la bursa ICE din Londra.

Contractele futures pentru noiembrie ale hub-ului TTF din Olanda se tranzacționează la un preț de 182,50 de euro pe MW/h, sau aproape 1.800 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Spre comparație, la data de 26 august, când s-a atins vârful – prețul era de 346,52 euro pe MW/h – aproximativ 3.500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, amintește BTA.

Datele de la bursă arată că, începând cu 28 septembrie, a existat o tendință clară de scădere a prețurilor la gazele naturale în Europa. Bursa s-a închis atunci la un preț de 223,06 euro pe MW/h, sau aproximativ 2.180 dolari pentru 1.000 de metri cubi, crie segabg.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bursa de gaze din Bulgaria urmează tendința europeană. Gazele naturale cu data de livrare 29 septembrie au fost vândute cu 369,82 leva pe MW/h, iar acum pe „Gas Hub Balkan” în segmentul „day ahead”, prețul de livrare pentru luni este de 283,33 leva pe MW/h.

În același timp, prețul petrolului a crescut. Prețurile au crescut luni pe piețele asiatice, după ce OPEC a sugerat, la întâlnirea sa din data de 5 octombrie, că ar putea decide să reducă semnificativ extracția. Motivul – cartelul petrolului nu este mulțumit de recenta scădere a prețurilor.

Prețurile gazelor naturale

Drept urmare, contractele futures pentru Brent din Marea Nordului, referința europeană, pentru livrarea în noiembrie au crescut cu 2,82 dolari, sau 3,3%, la 87,96 dolari pe baril (după o scădere cu 0,6 %, vineri).

Țițeiul din SUA pentru livrare în noiembrie a crescut cu 2,60 dolari, sau 3,3%, la 82,09 dolari pe baril, după ce a pierdut 2,1 la sută în sesiunea anterioară.

Aurul negru a scăzut timp de patru luni consecutiv din iunie, deoarece restricțiile COVID din China au afectat consumul, iar creșterea ratelor dobânzilor și dolarul mai scump au o influență negativă asupra piețelor financiare.

Surse OPEC+ au declarat pentru Reuters că, la întâlnirea sa de miercuri, organizația va aproba o reducere a extracției între 500.000 și 1 milion de barili, pentru a susține prețurile.

Ar fi a doua reducere a producției într-o lună, după ce grupul a fost de acord să reducă producția cu 100.000 de dolari în septembrie. (Rador)

 

 

 


Accesează: