Calendar Ortodox, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie. Dezlegare la ulei și vin

Calendar Ortodox, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie. Dezlegare la ulei și vin Sursă Youtube

Calendar Ortodox. Sfântul Cuvios Patapie este pomenit pe 8 decembrie. El a îmbrățișat viața monahală, a părăsit Egiptul, a mers la Constantinopol și a făcut mai multe minuni.

Calendar Ortodox. BOR sărbătorește în fiecare an, în ziua de 8 decembrie, pe Sfântul Cuvios Patapie. El s-a născut în orașul Teba (Egipt) din părinți credincioși. Acesta a îmbrățișat viața monahală, a părăsit Egiptul și a mers la Constantinopol.

Aici și-a făcut o colibă lângă zidul marelui oraș, aproape de localitatea Vlaherna. El și-a trăit viața în credință și a fost învrednicit de către Bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii. Acesta a săvârșit minuni până la bătrânețe, când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Constantinopol. Moaștele Sfântului Patapie se află acum la Mănăstirea Loutraki din apropierea Corintului.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Apostoli Cezar, Tihic şi Onisifor, care erau dintre cei 70 de ucenici ai Domnului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Cuvios Patapie

Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Cuvios Patapie pentru noroc, bani, liniște și iubire.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie, glasul al 8-lea:

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Veniţi, popoarelor, să cân­tăm...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbrăcatu-te-ai din copilă­rie, înţelepte, cu Dumneze­iasca Tărie şi Putere de sus, pen­tru luptele şi ostenelile pustni­ciei şi te-ai pregătit cu râvnă, Sfinte Părinte Patapie.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lepădând toată viaţa celor trecătoare şi lepădându-te de lume, ai dobândit acum Mări­rea cea mai presus de lume, la care ai ajuns prin pustnicie, Înţelepte Patapie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Astăzi neamul omenesc pri­meşte Solia zidirii celei din nou şi bunele vestiri ale înfierii, în­tru zămislirea ta cea mai pre­sus de orice nădejde, Curată.

Cântarea a 3-a. Irmos: Întăreşte-ne pe noi întru Tine...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întinerindu-ţi puterea sufle­tului, cuvioase, surpat-ai prin ostenelile sihăstriei pe ve­chiul luptător şi ai stăpânit cu totul sfaturile lui.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suferinţele tale, înţelepte, sunt chezăşie hotărâtă a Dum­nezeieştilor răsplătiri, dându-ţi ţie în viaţă strălucirea minu­nilor, Părinte Patapie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Dezlegatu-s-a neputinţa de mai înaine a oamenilor, lucră­rile cele Dumnezeieşti strălu­cind luminat, mai presus de orice nădejde, când te-ai arătat din stârpiciune şi nerodire, Prealăudată!, potrivit Doxologia.