Exclusiv. Dă George Simion lovitura la prezidențialele din 2024? Sondajele de opinie arată o surpriză totală. Video
- Andreea Vlad
- 22 noiembrie 2022, 08:01
Cine se joacă cu mințile oamenilor? Un sociolog, Mirel Palada şi doi jurnalişti - Dan Andronic și Robert Turcescu, toţi cu experienţă şi în sfera politică - vorbesc direct despre felul în care e manipulată opinia publică în perioadele electorale şi în afara acestora. Culoarul pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 s-a aglomerat foarte mult. Liderul AUR este în ascensiune, însă va reuși să-și mențină avansul în preferințele alegătorilor?
Cum vor arăta campaniile electorale din 2024 după succesul neașteptat al campaniei online făcută de AUR în 2020? Care sunt cele mai sensibile teme pentru români şi ce i-ar putea face să iasă din nou în stradă?
Surprize majore la viitoarele alegeri
Cum arată din perspectivă sociologică românii de azi faţă de românii din anii '90? Suntem „globalizaţi" mai mult sau mai puţin decăt alte popoare membre din Uniunea Europeană? Are șanse suveranismul, un trend în creștere în toată Europa, să influențeze alegerile din 2024? Au fost doar câteva dintre temele fierbinți abordate de sociologul Mirel Palada într-un dialog fără inhibiții și patimi politice alături de jurnaliștii EVZ Robert Turcescu și Dan Andronic.
În viziunea lui Mirel Palada, românii dau dovadă de o anumită erodare a opțiunilor electorale, potrivit sondajelor de opinie de ultimă oră, însă pe de altă parte și pe fondul stării de îngrijorare provocată de criza economică și de războiul din Ucraina, doresc să își exprime opțiunea civică prin participare la vot.
La vremuri noi, (pseudo-)lideri noi
Pe cale de consecință și opțiunile de vot vor fi mai diverse, pe fondul unei nevoi subterane de noi lioderi, apreciază cunoscutul sociolog. Pe acest val ar putea face o figură interesantă liderul AUR, George Simion, care a crescut în sondaje până la o cotă de încredere de peste 20% în preferințele alegătorilor. Însă șansele sale sunt sabotate de „adolescența politică", ce îl împiedică să se impună ca un lider adevărat, a subliniat invitatul în studioul EVZ-Capital.
„A mai crescut în ultimul timp. Lăsând la o parte nunta, la nuntă s-a dus puternic (n.r. - în sondaje). După a căzut la loc, dar el e unul din liderii care a crescut peste 20% la nivel de încredere. Simion nu reușește să convingă pentru că are o reticență de a se lepăda de adolescența politică. Electoratul simte că nu poate să-i aducă la guvernare pentru că ei nu devin maturi politic (n.r. - Simion sau liderii USR) (...) USR-iștii sunt și ei fierbinți, adolescenți politici, cu mijloace de adolescențe politice. Electoratul e de 35%, dar ei nu sunt să umple acest potențial", a explicitat Mirel Palada rezultatele celor mai noi sondaje de opinie.
Ce avea Dragnea și nu are Simion?
Pe de altă parte, a ținut să completeze sociologul, faptul că Simion nu reușește să se maturizeze ca lider îl face să-și erodeze șansele de a se impune pe fondul unei ascensiuni importante a curentului suveranist, atât în Europa cât și în România. Pe aceleași mesaje suveraniste, fostul președinte social-democrat Liviu Dragnea „a avut abordarea de tip suveranist și a obținut 45%" (n.r. - la alegerile parlamentare din 2016), a mai atras atenția Palada.
Expertul a observat că un alt motiv care îl trage pe liderul AUR în jos, pe lângă imaturitatea politică și gesturile teribiliste, este comoditatea, lipsa de ambiție politică. Explicând o teorie importantă din sociologie, the long rating flue, potrivit căreia randamentul se diminuează pe măsură ce te îndrepți spre resurse tot mai greu accesibile, Mirel Palada a conchis că Simion se mulțumește să strângă voturi „la îndemână". „E mult mai ușor să faci chestiile la îndemână. Ce face Simion este tributar acestui concept".
Emisiunea integrală: