Exclusiv. UE e în corzi! Noul val suveranist mătură Europa. Mihai Neamțu: Meloni a atins subiectul tabu al globaliștilor, familia. Video
- Andreea Vlad
- 27 septembrie 2022, 18:02
Victoria alianței de dreapta conduse de Giorgia Meloni a năut Europa. Liderii politici cu vederi radicale au din nou succes electoral. Şi se aud voci îngrijorate că ajung extremiştii la putere. Însă victoria italiencei dă coșmaruri la Bruxelles, blocul comunitar fiind deja speriat de atitudinea Ungariei și Poloniei înspre suveranism.
Cel mai recent exemplu de punere la colț pripită este Italia, unde conservatoarea Giorgia Meloni şi partidul ei au fost etichetaţi rapid în social media ca reprezentând extrema dreaptă sau mai pretențios spus, post-fascistă. Ceea ce e, desigur, o exagerare, dar eticheta a fost deja pusă. De curând, și în Suedia a fost desemnat câștigător un partid de dreapta, iar amenințările lui Orban că Ungaria ar putea ieși din UE sunt tot mai ferme.
Europa virează la dreapta
Un lucru e însă clar: europenii sunt dispuşi să acorde tot mai mult credit electoral partidelor care propun măsuri dure şi rapide privind migraţia ilegală şi criza energetică, dar şi acelor politicieni care au curajul să sancţioneze derapajele bruxelleze privind lobby-ul exagerat LGBT sau măsurile heirupiste de tip Green Deal, care au forțat multe state membre, inclusiv România, să își închidă minele.
Invitat în podcastul EVZ Play de marți, scriitorul Mihail Neamțu, membru PMP, a făcut o analiză de ansamblu a discursului Giorgiei Meloni, încercând să explice aderența atâtor italieni la mesajele acesteia. Cert este că triumful său vine pe un curent anti-european tot mai pronunțat, accentuat de recesiune și de războiul din Ucraina. În primul rând, a observat fondatorul Noii Republici, liderul alianței suveraniste conduse de formațiunea sa Fratelli d’ Italia și care mai include partidele lui Silvio Berlusconi și Matteo Salvini, are meritul de a fi realizat „o curățire doctrinară".
Neamțu: Conservatorismul ei poate să dea o șansă și Europei de Est
Ca primă observație, Robert Turcescu și invitații săi, Mirel Curea, Victor Ciutacu și Mihai Neamțu, au căzut de acord că Meloni e un orator politic incontestabil. Jurnalistul de la România TV a asemănat-o chiar pe politiciana italiană cu liberalul Crin Antonescu, recunoscut unanim ca un orator desăvârșit.
„Giorgia Meloni e tot atât de fascistă cât e Regele Charles comunist. La Bruxelles nervozitatea a crescut foarte mult datorită poziției foarte ferme a premierului Italiei. Giorgia Meloni a atins subiectul tabu al globaliștilor, familia. (...) A spus explicit <nu vreau să văd drepturi de adopție pentru cuplurile homosexuale>. Pentru mine ea e o variantă mult mai bună decât Salvini, e atlantistă. Conservatorismul ei e mult mai mainstream și poate să dea o șansă și Europei de Est. Sunt de acord cu ideea de revizuire a frontierelor", a argumentat Mihai Neamțu.
România are nevoie de o viziune atlantistă cu un conservatorism pro-occidental
Politicianul a completat că Meloni este liderul unei grupări a reformiștilor europeni, care în România nu e reprezentată, din păcate, decât de un partid obscur. „Meloni este liderul grupării conservatorilor europeni din PE. Acolo avem numai o formațiune politică care se revendică din această familie, Alternativa Dreaptă.
Este o oportunitate să ne gândim de ce nu avem mai multe partide din această zonă care a dat un P.P. Carp, un Maiorescu. Și în România trebuie să avem un conservatorism curat care nu poate fi acuzat de poziții filo-ruse. Trebuie să avem o viziune atlantistă cu un conservatorism pro-occidental”, consideră scriitorul și politicianul conservator.
Meloni a atins europenii în punctul sensibil: nevoia de normalitate
Moderatorul a observat că, în opinia sa, rezultatul din Italia arată că Europa mai are o speranță. Victoria dreptei în Italia este „ca un organism care dezvoltă anticorpi" la anomaliile generate de „politica ideologizantă" a Uniunii Europene, care îndreaptă statele membre și spre un dezastru economic odată cu recesiunea inevitabilă.
Victor Ciutacu a remarcat că, din punctul său de vedere, viitorul premier al Italiei a avut un impact major pentru că discursul său a atins un punct sensibil al europenilor: nevoie de bun simț și de revenire la normal, categorie bombardată în ultimii ani de retorica progregistă isterică de la Bruxelles. Meloni a spus lucruri de bun simț, pe care le dorește orice om agasat de acceptarea anormalului (...) Discursul foarte obraznic al Ursulei von der Leyen (n.r. - care a amenințat italienii cu tăierea fondurilor europene dacă votează dreapta) a îndârjit veșnicii nehotărâți și i-a adus la vot", a explicat jurnalistul de televiziune.
Emisiunea integrală: