Evenimentul Zilei > Politica > Gafă de proporții! Ce a apărut pe un site promovat de Ministerul Apărării
Gafă de proporții! Ce a apărut pe un site promovat de Ministerul Apărării

Gafă de proporții! Ce a apărut pe un site promovat de Ministerul Apărării

O imagine în care apare o hartă care prezintă Crimeea ca parte a Rusiei, deși România consideră ilegală anexarea, a apărut pe portalul Inforadar. Gafa a fost remediată după aproape o oră.

Ministerul Apărării a vrut astăzi să demontreze din plin zicala „Hai că și la noi se poate“. După gafa unui cotidian american, care a postat din greșeală un articol care spunea că Rusia a atacat Ucraina, a venit rândul românilor să facă o greșeală de proproții.

Crimeea parte a Rusiei

Pe contul de Facebook al portalului Inforadar, promovat de  Ministerul Apărării ca fiind sursă oficială de informații, a apărut o poză care prezenta o hartă în Crimeea apare ca făcând parte din Federația Rusă. Asta, deși anexarea acestei provincii de către Rusia, în 2014, este considerată de România ca fiind ilegală. Greșeala a fost corectată după aproape o oră.

Imaginea apărea la o postarea promovată că spune adevărul despre miturile rusești:  „ Care sunt cele mai răspândite dintre aceste mituri și cum stau lucrurile în realitate, aflați despre platforma Inforadar, aici“

Se poate și la case mai mari

Și americanii au făcut o gafă de proporții care a incins și mai mult spiritele în relația cu Rusia și a provocat o reacție dură din partea Moscovei. Între cele două state se desfășoară un adevărat război al declarațiilor și acuzelor cu privire la situația din Ucraina. Fiecare dintre părți se acuză reciproc de dezinformare.

The Washington Post a publicat vineri  la ora locală 16.00 (23.00 a României) o hartă care arăta invazia Rusiei în Ucraina. În articol se mai menționa și pe unde va pătrunde armata lui Putin și câteva fronturi vor exista.

Stirea a fost însă o greșeală și a fost ștearsă pe pe site-ul publicației, nu înainte însă se fie preluată de mai trusturi de presă din întreaga lume. Articolul a fost pe site aproximativ 30 de minute. „Pregătim titluri pentru multe scenarii și unul dintre aceste titluri a fost publicat din greșeală în jurul orei 16:00 ET astăzi pe site-ul nostru. Regretăm profund eroarea”, a scris un purtător de cuvânt al Bloomberg News într-un e-mail. În prezent se derulează o anchetă în acest caz.

Postarea a fost văzută și de oficialii de la Moscova, iar agenția de presă rusă TASS, relatează incidentul și amintește că oficialii ruși au clasificat știrile de acest fel drept o escaladare a tensiunilor.