Evenimentul ZileiInternationalO navă de război britanică a lovit un submarin rusesc, după o urmărire dramatică! Ministerul Apărării confirmă

O navă de război britanică a lovit un submarin rusesc, după o urmărire dramatică! Ministerul Apărării confirmă

O navă de război britanică a lovit un submarin rusesc, după o urmărire dramatică! Ministerul Apărării confirmă
Jurnaliștii britanici au dezvăluit joi un incident istoric înregistrat în apele Atlanticului de Nord între o navă de război a Marinei Regale și un submarin nuclear rusesc. Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat că fregata HMS Northumberland a lovit submarinul Rusiei.

Conform The Sun, incidentul ar putea reprezinta prima coliziune între navele rusești și cele britanice de la finalul Războiul Rece până în prezent.

„ȘOC MARE!″. Acestea au fost cuvintele folosite de jurnaliștii britanici pentru a descrie ce s-a întâmplat spre finalul anului 2020, la 200 de mile la nord de Scoția. La acea vreme, fregata britanică Type 23 HMS Northumberland a fost trimisă în căutarea submarinului rusesc.

În Marea Britanie și în rândul aliaților a fost alertă la cel mai înalt nivel, având în vedere că în prim-plan era un submarin rusesc „vânător-ucigaș″, din cauza faptului că putea avea la bord focoase nucleare.

Nu se știe cum, dar la un moment dat, submarinul s-a izbit de o linie de sonar folosită pe nava de război. În misiunea de urmărire s-a pornit cu un sonar cu rețea remorcată.

Submarinul rusesc și sonarul navei de război a Marinel Regale

Este vorba despre un cablu acoperit cu hidrofoane, pentru a asculta sunetele emise de submarin. Totuși, echipajul a fost nevoit să își anuleze misiunea și să se întoarcă în port pentru reparații după ce cablul, gros cât un tub de scurgere, a fost „târât peste corpul submarinului″.

„A fost foarte tocat și inutilizabil″, a declarat o sursă pentru jurnaliștii britanici. Fostul căpitan de fregată, comandorul Tom Sharpe, a declarat: „Întrebarea este dacă a fost deliberat sau a fost un accident? Detectarea navelor și submarinelor nu este o știință exactă. Ar fi putut fi o trecere de aproape care a mers prost.″

foto: flickr.com – fregata HMS Northumberland

Observațiile căpitanului Sharpe vin în contextul în care Moscova a dezvoltat drone pentru tăierea cablurilor și a liniilor de Internet submarine. O sursă din Marina Militară Regală a declarat că au crezut că a fost „eveniment întâmplător″, din seria „unul la un milion″.

„Cei de pe submarinul s-ar fi c–t pe ei. Ar fi auzit un zgomot foarte brusc și neașteptat, ca și cum o furculiță ar fi fost târâtă pe o răzătoare de brânză″, a mai spus sursa citată, care a completat că și submarinul rusesc ar fi fost avariat.

Mesajul Marii Britanii pentru Rusia este apăsat

Detaliile au apărut în timp ce ministrul de Externe, Liz Truss, a declarat că „lumea liberă trebuie să se ridice″ pentru a face față amenințărilor Rusiei. Moscova a concentrat 100.000 de soldați cu tancuri și baterii de rachete, amenințând că va invada Ucraina.

Orice incursiune militară rusă ar fi o greșeală strategică masivă″, a declarat Truss în fața parlamentarilor. „Rusia este agresorul aici. Îi îndemnăm să pună capăt activității lor maligne și să se țină de ceea ce au convenit.

Singura cale de urmat este ca Rusia să dea înapoi și să urmeze calea diplomației. Lumea liberă trebuie să se ridice pentru a face față acestui moment″, a mai precizat Liz Truss.

Ambasada Rusiei la Londra a refuzat să comenteze, dar un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat: „La sfârșitul anului 2020, un submarin rusesc care era urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul său cu matrice remorcată. Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit.″


Accesează: