Un submarin rusesc poate distruge întreaga planetă. Descoperirea este înfiorătoare. Poluare radioactiva depaşită de 100.000 ori !
- Lucian Ionescu
- 10 iulie 2019, 22:30
O echipă formată din cercetători ruşi şi norvegieni au descoperit că material radioactiv de scurge dintr-un fost submarin nuclear al forţelor marine sovietice. Este vorba despre submarinul „Komsomolet”, care s-a scufundat în 1989 în Marea Norvegiei.
Epava este situată la o adâncime de aproape 1.700 de metri. Din analizele efectuate de cercetători aceştia au constatat că scurgerile de la ţevile de ventilaţie ale submarinului au un nivel de radiaţie care depăşeşte de 100.000 ori nivelul admis
Se presupune că scurgerea s-a produs din cauza corodării treptate a structurilor interne ale submarinului.
Submarinul de a treia generaţie K-278 „Komsomoleţ” a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane, restul fiind salvati inghetati de pescarii norvegieni.
Expediţia comună ruso-norvegiană către „Komsomoleţ” şi-a început activitatea la 6 iulie a.c.. Din 1989, Rusia şi Norvegia au efectuat expediţii în mod separat de câteva ori la locul accidentului, iar în perioada 1991-1993 Norvegia a înregistrat un nivel crescut de Cesiu-137 radioactiv în apele din apropierea locului unde s-a scufundat submarinul.
În timpul cercetărilor actuale, dispozitivul subacvatic Aegir 6000 a înregistrat primele imagini ale submarinului “Komsomoleţ” după o lungă perioadă de timp, acestea fiind difuzate şi pe internet. Fotografia arată că întregul corp al submarinului a avut de suferit mult în cei peste 30 de ani care s-au scurs de la accident.
Un imens pericol planetar îl reprezintă exploziile şi incendiile la bordul mai multor submarine sovietice şi ruseşti considerate nevulnerabile şi tehnologie militară de elită. Ele au ucis sute de militari ai Moscovei şi acum pun în pericol sănătatea a milioane de oameni prin efectul poluarii radioactive foarte periculoase.
Tone de material nuclear zac pe fundul mărilor şi oceanelor, punând în pericol sănătatea pentru umanitate. Exemplu recent din Norvegia arată că materialul nuclear se scurge în apa mărilor şi oceanelor, iar nivelul de radiaţii depăşeşte de 100.000 ori normalul, potrivit radu-tudor.ro