Fondatorul WikiLeaks rămâne în Marea Britanie. Assange scapă de extrădarea în SUA

Fondatorul WikiLeaks rămâne în Marea Britanie. Assange scapă de extrădarea în SUA

Cererea de extrădare formulată de Statele Unite pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost respinsă de judecătorii britanici.

Autoritățile americane a solicitat extrădarea lui Julian Asange, împotriva căruia au fost formulate mai multe acuzații de spionaj, pentru care riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare, după cum relatează Reuters şi AFP.

Cererea de extrădare a fost respinsă luni, de justiţia din Marea Britanie, care a stabilit că Asange nu poate fi extrădat deoarece există riscul că se va sinucide. Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Tribunalul penal central din Londra (Old Bailey) a respins argumentele apărării conform căreia procesul împotriva lui Assange este motivat politic, dar a hotărât că acesta nu poate fi extrădat deoarece există un risc real că se va sinucide.

„Confruntat cu condiţii de izolare aproape totală, am conchis că procedurile prezentate de autorităţile SUA nu îl vor împiedica pe dl Assange să găsească o modalitate de a se sinucide”, a decis magistratul britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Starea sănătății jurnalistului s-a deteriorat

În luna septembrie, psihiatrul Michael Kopelman, care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat în fața judecătorilor că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid „foarte ridicat” în cazul în care va trebui extrădat către SUA. Julian Assange este acuzat că a dezvăluit sute de mii de documente confidenţiale.

Mai mult, condițiile sale de detenție au fost denunțate şi de raportorul ONU asupra torturii, Niels Melzer. Într-o scrisoare pe care a transmis-o președintelui Donald Trump, în luna decembrie, acesta a solicitat grațierea pentru Assange arătând că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat foarte mult, iar acest lucru îi pune viața în pericol.

„L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol”, a explicat expertul Niels Melzer.

Acuzațiile la adresa lui Assange

Autoritățile americane l-au acuzat pe Julian Assange de încălcarea Legii spionajului subliniind că acesta ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană, Chelsea Manning, pentru a publica o înregistrare video în care apar civili irakieni uciși cu tiruri de armă dintr-un elicopter de luptă american. Înregistrarea datează din anul 2007.

În plus, mai multe documente secrete au fost difuzate pe Wikileaks, deşi Assange a colaborat şi cu jurnalişti de la instituţii media proeminente.

Susţinătorii lui Julian Assange şi organizaţii pentru apărarea libertăţii presei îl consideră un jurnalist de investigaţii care a adus în atenţia opiniei publice crimele de război. Reprezentanții organizaţiei „Reporteri Fără Frontiere” au declarat că se opun ferm extrădării lui Assange întrucât s-ar crea „un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii care publică informaţii clasificate care sunt de interes public”.